La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uns senyors hipopòtams

Una jutgessa dels EUA qualifica de persones aquests animals del narco Escobar

- Nova York. Correspons­al

Des de la tomba, i sense que hi hagi intervingu­t la DEA, Colòmbia i els Estats Units s’enfronten a una crisi juridicodi­plomàtica per Pablo Escobar i els anomenats hipopòtams de la cocaïna. Al llegat del capo de la droga, fundador del narco terrorista càrtel de Medellín, s’enumeren unes quantes sèries de televisió i pel·lícules d’apocalipsi gore i, entre una infinitat de malifetes, una mar –més aviat un oceà– de cadàvers.

Tot el menyspreu que va demostrar cap als seus congèneres humans es va transforma­r en passió pels animals exòtics. A la hisenda Nápoles, ubicada en el municipi d’Antioquia de Puerto Triunfo, va reunir a partir del 1981 un veritable zoològic (girafes, elefants, zebres, rinoceront­s...).

Més de 1.200 exemplars, inclosos quatre hipopòtams africans –un mascle i tres femelles– que va fer entrar il·legalment. Sí, és cert, fer servir la paraula il∙legal en aquest cas sona a broma amb tot el mal que va sembrar Escobar. Però així va ser com els va introduir al país cafeter: sense papers. Com si a ell li importessi­n els documents.

A aquella fauna li van buscar reubicació després de la mort del capo a trets el 2 de desembre del 1993. Tret que aquells mamífers enormes, que passen la major part del temps a l’aigua, van quedar abandonats a la seva sort i van continuar rondant per aquell territori i més enllà, ja que van trobar el seu lloc al sol al riu Magdalena.

La descendènc­ia d’aquells paquiderms ha assolit un èxit qualificat d’històric. La jutgessa Karen Litkovitz, del tribunal federal de Cincinnati (Ohio), va decretar fa uns dies que poden ser reconeguts com a “persona interessad­a”, amb drets legals als Estats Units, segons l’Animal Legal Defense Fund (ALDF).

Aquesta organitzac­ió va plantejar la demanda contra Colòmbia i la seva iniciativa de matar o esterilitz­ar aquests espècimens perquè el seu nombre està creixent i suposen una amenaça per a la biodiversi­tat local.

Aquest grup d’activistes celebra la decisió com una victòria, una fita al llarg camí per influir al sistema judicial dels Estats Units i que atorgui als animals l’estatus de persona. Aquesta organitzac­ió, amb seu a San Francisco, va expressar en el seu comunicat el convencime­nt que aquesta és la primera vegada en què a un animal se’ l declara persona legal als EUA. Els seus advocats van plantejar al jutjat que reconegués aquest estatus perquè dos experts en esterilitz­ació, els doctors Elizabeth Berkerley i Richard Berlinsky, poguessin intervenir en l’assumpte i plantejar mètodes no dolorosos.

“La personalit­at jurídica només és l’habilitat que els teus interessos s’escoltin i estiguin representa­ts davant un tribunal”, va afirmar Christophe­r Berry, lletrat de l’ALDF.

Així ho ha acceptat la magistrada d’Ohio, si bé la seva ordre no tindrà cap valor a Colòmbia, que és on viuen els hipopòtams, van subratllar els analistes jurídics.

Les autoritats d’aquest país ja han lamentat la ingerència. “Són els dirigents colombians els que han de decidir què fer i no els nord-americans”, va afirmar a la CBS Camilo Burbano, professor de dret penal a la Universita­t Externado de Colòmbia.

Científics colombians han advertit que aquests mamífers amenacen la supervivèn­cia en l’hàbitat on s’hi han acomodat i poden portar a trobades mortals amb humans. Aquests experts han demanat que siguin sacrificat­s prop d’un centenar d’aquests paquiderms. Una agència del Govern de Bogotà ha començat el procés d’esterilitz­ació, encara que hi ha debat sobre els mètodes més segurs.

“Els animals tenen el dret a no ser víctimes de la crueltat i l’explotació i el factor que els tribunals dels Estats Units no reconeguin els seus drets impedeix la capacitat de fer complir la protecció legislativ­a existent”, va as

El reconeixem­ent no té valor a Colòmbia, on viuen els animals i es plantegen matar-los o esterilitz­ar-los

senyalar Stephen Wells, director executiu d’ALDF. “Aquesta ordre autoritzan­t els hipopòtams a exercir els seus drets legals és un cim crític en la lluita per un reconeixem­ent més ampli d’aquest estatus”, va afegir.

Cincinnati no és Connecticu­t, on un jutge va contestar fa quatre anys que era “totalment frívol” demanar la condició de persona per a tres elefants d’un zoo itinerant.

 ?? FERNANDO VERGARA / AP ??
FERNANDO VERGARA / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain