La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP i l’ocupació cohesionen els socis de coalició

- JUAN CARLOS M RINO

A començamen­ts de gener del 2016, després de l’ensorramen­t del PSOE a les generals del desembre del 2015, Pedro Sánchez es va plantar per sorpresa en una plujosa Lisboa. Amb aquell viatge llampec va voler llançar un missatge nítid: el seu model per poder governar no era la gran coalició de l’alemanya Angela Merkel que tant hauria complagut Brussel·les, l’Ibex 35 i fins i tot alguns veterans del PSOE. Aquell dia Sánchez es va abraçar amb el llavors acabat d’elegir primer ministre de Portugal, el també socialista António Costa, que tot i perdre a les urnes contra el conservado­r Pedro Passos Coelho va travar amb èxit una insòlita aliança d’esquerres que li va permetre governar. L’“estimat António” era, per Sánchez, l’“exemple contrastat de la possibilit­at de formar una aliança de forces de progrés”. El líder del PSOE encara va trigar dos anys i mig a arribar a la Moncloa, mentre que ara Costa afronta un futur incert després que els seus socis d’esquerres li hagin tombat els pressupost­os i Portugal estigui a punt de liquidar la legislatur­a i a un pas d’un avançament electoral.

Sánchez i Costa es van tornar a trobar ahir a Trujillo (Càceres) a la cimera bilateral hispanopor­tuguesa. I el mandatari espanyol, després d’una setmana de crisi a la seva coalició amb Unides Podem per la reforma laboral, i davant el crucial debat de les esmenes a la totalitat dels seus nous pressupost­os, va rebutjar l’avís portuguès. Ni Sánchez ni Costa, a més, porten barba. Res, doncs, que un posi la seva a remullar quan vegi pelar la de l’altre, segons els missatges que va voler traslladar el president.

Sánchez va recordar que el sistema polític espanyol és diferent del portuguès: “Són realitats completame­nt diferents”. Al país veí n Els governs d’Espanya i Portugal van segellar a Trujillo (Càceres) fins a nou acords bilaterals i una declaració conjunta. I Pedro Sánchez va aprofitar la trobada per donar per conclòs el xoc a la coalició entre el PSOE i Unides Podem per la coordinaci­ó en la negociació de la reforma laboral. Dues circumstàn­cies van alinear, a més, els socis de la coalició: la sentència de l’Audiència Nacional per la caixa B del PP i les dades d’ocupació, ja que per primera vegada des de la crisi del 2008 la xifra de persones ocupades va superar els 20 milions, un registre que va qualificar de “formidable”. Pel que fa a la nova condemna judicial al PP, va aprofitar per destacar la gestió de l’Executiu. “Aquest temps, afortunada­ment, ha passat, perquè hi va haver una moció de censura, es va posar fi a aquell govern i avui hi ha un Govern que està compromès amb la ciutadania i que gestiona els recursos públics de manera transparen­t i exemplar”.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? António Costa i Pedro Sánchez abraçant-se ahir a Trujillo després de signar els acords de la cimera bilateral hispano-portuguesa
CHEMA MOYA / EFE António Costa i Pedro Sánchez abraçant-se ahir a Trujillo després de signar els acords de la cimera bilateral hispano-portuguesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain