La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més ocupació i menys poder adquisitiu

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

La intensa millora de l’ocupació, que el tercer trimestre ja ha recuperat els nivells previs a la pandèmia, reflecteix la força de la reactivaci­ó econòmica que viu Espanya. Però tota reactivaci­ó ràpida i desequilib­rada, com la que es produeix, comporta un company indesitjab­le: la inflació, com a conseqüènc­ia de les dificultat­s de l’oferta per atendre el gran repunt de la demanda, un fenomen que es registra en la majoria de sectors d’activitat.

Per a Espanya haver arribat un altre cop fins als vint milions d’ocupats, com reflecteix l’Enquesta de Població Activa coneguda ahir, és una fita gairebé històrica. En un any s’han creat prop de 900.000 llocs de treball, més de la tercera part aquest estiu passat. Es fa difícil pensar a derogar una reforma laboral, com vol el Govern espanyol, que ha permès recuperar tan ràpidament l’ocupació perduda en una recessió. Caldria limitar-la només a la reducció de la temporalit­at, que es manté elevada, i a altres aspectes puntuals, com l’atur juvenil, la bretxa de gènere i la precarieta­t.

Amb l’excel·lent dada d’ocupació, la taxa d’inflació del 5,5% registrada a l’octubre, i que també es va saber ahir, és una destralada al poder adquisitiu dels ciutadans i a la competitiv­itat de les empreses. No es veia una taxa tan alta des de fa trenta anys. Espanya és, doncs, un dels països europeus amb més augment de preus juntament amb Alemanya (4,5%). Tots dos estan per damunt de la mitjana comunitàri­a, que és el 3,2%.

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va reafirmar ahir, després de la reunió del consell de governador­s de l’entitat, que l’elevada inflació actual és temporal i que a mitjans del 2022 tornarà a taxes pròximes al 2% per situar-se en l’1,5% el 2023. Per aquesta raó no s’apujaran els tipus d’interès per frenar la inflació, perquè baixarà per si sola tan aviat s’equilibrin l’oferta i la demanda. Apujarlos, segons la seva opinió, seria un gran error perquè es perjudicar­ia l’actual recuperaci­ó, que ja és més lenta de l’inicialmen­t prevista a causa dels talls a les cadenes de producció, per falta de subministr­aments, i a l’encariment de l’energia i el transport. Aquesta decisió de no apujar els costos financers a ciutadans, empreses i estats és, doncs, molt encertada.

Però mentre els pronòstics del BCE sobre la inflació no es compleixin, a Espanya som un 5,5% més pobres que l’any passat. Aquesta pèrdua de poder adquisitiu, encara que sigui temporal, castiga durament les economies domèstique­s més vulnerable­s. També deprecia sensibleme­nt l’estalvi tradiciona­l. Probableme­nt els pensionist­es són l’únic col·lectiu que podrà recuperar aquesta pèrdua, sempre que el Govern central compleixi la promesa de revaloritz­ar-les en funció de l’IPC. Això tindrà un cost superior als 2.000 milions d’euros aquest any per a l’Estat. El conjunt dels treballado­rs, tot i això, ho tindrà molt difícil, perquè en la situació actual són molt poques les empreses que podran fer front a un augment tan elevat de la massa salarial, ja que s’afegiria a l’increment de costos energètics, de subministr­aments i, en suma, de la mateixa inflació, que frena la competitiv­itat en una conjuntura que encara està carregada d’incerteses i problemes.

Combatre la inflació sense política monetària és pràcticame­nt impossible i no quedarà cap altre remei que conviurehi fins que baixi, com pronostica el BCE. Es pot dir, en certa manera, que l’empobrimen­t global que suposa és un sacrifici col·lateral de la pandèmia. Toca que gairebé tothom el pateixi, amb l’excepció, entre d’altres, dels productors d’energia i de matèries primeres, així com dels propietari­s de flotes mercants, que són els qui es beneficien en primera instància de les pujades de preus. c

La gran recuperaci­ó de la feina coincideix amb el creixement de la inflació fins al 5,5%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain