La Vanguardia (Català-1ª edició)

Autoritat i responsabi­litat

- Fèlix Riera

Fa uns anys un bon amic va observar, quan refermava la polèmica de realitzar el túnel d’alta velocitat Barcelona Sants-la Sagrera sota la Sagrada Família, que si el temple de Gaudí s’ensorrava, no sabríem a qui demanar responsabi­litats. Passats els anys ha proliferat el nombre d’institucio­ns públiques i privades que tenen com a funció exigir responsabi­litats als gestors públics en el cas que incompleix­in les seves obligacion­s i funcions; no obstant això, els ciutadans no arriben a entendre que aquells que tenen l’autoritat no assumeixin plenament la responsabi­litat de les seves actuacions quan correspon fer-ho. Aquesta responsabi­litat tendeix a diluir-se en tediosos debats davant l’opinió pública i llargs processos judicials sense que ningú pugui identifica­r amb claredat els responsabl­es.

Quan es parla que alguns partits i institucio­ns contribuei­xen a soscavar l’autoritat de les forces de l’ordre, dels professors i de les entitats educatives o mèdiques defugim que, perquè es pugui exercir autoritat, cal que tothom estigui informat de qui són els responsabl­es de les actuacions que s’han decidit prendre. Com més vaporosa es torna la responsabi­litat directa, menys clar queda qui la posseeix.

No es tracta tant de fiscalitza­r el que fan els màxims responsabl­es públics sinó d’incidir a aclarir qui pren les decisions i per què les pren, per així poder enfortir la seva autoritat. Tenen raó els que demanen que no es facin discursos populistes contra l’autoritat des de les institucio­ns i forces polítiques apel∙lant a la insubmissi­ó o realitzant un qüestionam­ent constant de les decisions judicials que els perjudique­n; però per deixar sense espai públic aquests discursos es fa necessari entendre el valor d’assumir la responsabi­litat. El retrocés de l’autoritat comença quan ningú no sap qui és el que assumeix directamen­t la responsabi­litat. Contribuir a recuperar la noció positiva de l’autoritat és fonamental i només es podrà aconseguir si els ciutadans saben qui són els que estan compromeso­s amb les conseqüènc­ies d’exercir-la. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain