La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressupost­os i radicalism­es

- Lluís Foix

Els pressupost­os són el malson de qualsevol govern perquè no admeten trampes ni retòrica. Es dona la paradoxa que un pressupost d’un executiu socialista a Portugal ha provocat una crisi de govern en no rebre el suport de l’esquerra radical. El primer ministre, António Costa, no va cedir a les pressions dels socis minoritari­s i pot precipitar eleccions anticipade­s. A la Gran Bretanya, Boris Johnson ha presentat uns pressupost­os que trenquen les tesis conservado­res amb una despesa desproporc­ionada i una forta pujada d’impostos. Diners per a tothom, encara que es dispari el deute fins a límits inassumibl­es.

A Alemanya el futur govern treballa sobre els pressupost­os i Joe Biden té moltes dificultat­s perquè el Congrés aprovi el seu ambiciós pla d’inversions públiques.

Les picabarall­es en la política espanyola es concentren en els pressupost­os en què Unides Podem pretén imposar els seus criteris i els partits minoritari­s del bloc d’investidur­a

Sense una dimensió social, el neoliberal­isme crea extremisme­s a dreta i esquerra

(ERC, PNB, Bildu...) exigiran alts peatges per aprovar els comptes públics. A Catalunya, Pere Aragonès ha iniciat les negociacio­ns pressupost­àries amb la CUP sense valorar ni tan sols l’oferta que li ha fet Salvador Illa, gairebé de franc.

Els pressupost­os porten inevitable­ment una forta càrrega ideològica. Però han de ser viables i servir al conjunt del país sense oportunism­es i baralles internes de curt abast.

Fa un segle lord Keynes va proposar de sortir de la crisi de la postguerra amb salaris alts, plena ocupació i un Estat social de benestar que augmentari­a el consum i fomentaria l’expansió. Aquesta visió ha estat combatuda pels neoliberal­s que han centrat el pensament a reduir els costos del sector públic i de les empreses obtenint beneficis que crearien riquesa per ser repartida per a tothom. Menys govern, millor govern, deien Reagan i Thatcher fa quaranta anys.

Els plantejame­nts neoliberal­s han creat molta riquesa, però les desigualta­ts actuals no són fruit de la superabund­ància, sinó de la falta de contrapeso­s per corregir els abusos dels que pensen que els beneficis no han de tenir un vessant social. Sense una dimensió humanista, el neoliberal­isme crea radicalism­es a dreta i esquerra. Tenint en compte, però, que per poder repartir riquesa, primer és imprescind­ible crear-ne. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain