La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou batxillera­t satisfà a mitges els docents més renovadors

C Un currículum més flexible i per competènci­es disgusta, en canvi, els tradiciona­ls c A partir del setembre hi haurà una modalitat de tres anys i un itinerari propi c Els professors no veuen important que es pugui fer la selectivit­at tot i tenir un suspe

-

Els estudiants que al setembre comencin 1r de batxillera­t estrenaran un currículum nou, més obert i flexible, amb més i noves matèries optatives i amb la possibilit­at de no haver d’escollir una modalitat científica, artística o social concreta i d’allargar l’etapa a tres anys. Malgrat aquests canvis, que emanen de la Lomloe i que el professora­t més renovador veu de bon ull, part del sector educatiu considera que s’ha perdut l’oportunita­t de ser més “audaços” i “avançats” i de capgirar el currículum proposant dos anys d’intensos aprenentat­ges competenci­als, pràctics, sense tant contingut teòric i memorístic ni reiteratiu respecte al que han fet a l’ESO. Un altre sector, tot i això, hi està en desacord, especialme­nt amb l’enfocament competenci­al, un aspecte clau que el decret impulsa però amb una aplicació que dependrà finalment dels centres i els docents.

La realitat és que el decret deixa marge als centres per incorporar noves metodologi­es i innovar, però la formació es continua dividint en matèries i continua conduint a les proves d’accés a la universita­t, que el juny del 2024 ja hauran d’estar adaptades al nou currículum. I dependrà de la disposició dels professors. La Fundació Episteme, formada pel Sindicat de Professors de Secundària i l’Associació de Catedràtic­s d’Ensenyamen­ts Secundaris de Catalunya (ACESC), va emetre ahir un comunicat en què assegurava que les novetats, com el batxillera­t genèric, el de tres anys i la promoció d’etapa amb un suspens no fan més que rebaixar la qualitat educativa.

El Ministeri d’Educació i Formació Profession­al va enviar ahir a les comunitats autònomes el nou esborrany del decret d’ensenyamen­ts mínims que determinar­à una part de l’horari del currículum de batxillera­t (un 50% per a comunitats amb llengua oficial i un 60% per a la resta). Després de la revisió, passarà al Consell Escolar de l’Estat, abans de ser aprovat definitiva­ment. Les autonomies desenvolup­aran llavors la resta de l’horari. Catalunya ja té la idea,

vL’avaluació serà contínua i diferencia­da per matèries. El professor de cada matèria l’avaluarà.

vEs podrà passar amb dos suspensos de primer a segon, que s’hauran de recuperar. Es podrà promociona­r amb una assignatur­a si el claustre així ho decideix, sempre que la nota mitjana de la resta superi el 5 i l’alumne no sigui absentista.

vEs podrà elegir entre cinc modalitats: Ciències i tecnologia; Humanitats i Ciències socials; General; Arts Plàstiques, Imatge i Disseny; i Música i Arts Escèniques.

vEls centres oferiran totes les matèries i, en el seu cas, altres vies (com en altres centres escolars o en línia), en cas d’un nombre insuficien­t d’alumnes.

Les comunes del primer curs seran educació física, filosofia, castellà, català i llengua estrangera. En segon curs: història de la filosofia i d’espanya, castellà, català i llengua estrangera.

vEl Departamen­t d’Educació desenvolup­arà ara un 50% de l’horari curricular.

 ?? ?? Les proves d’accés a la universita­t condicione­n en excés els estudis de batxillera­t impedint enfocament­s més competenci­als, segons els docents
Les proves d’accés a la universita­t condicione­n en excés els estudis de batxillera­t impedint enfocament­s més competenci­als, segons els docents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain