La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les noves matèries que entren al currículum

-

El nou batxillera­t està esquitxat d’assignatur­es que pretenen enfortir d’una banda, i mitjançant matèries obligatòri­es, sabers d’índole matemàtic, científic i filosòfic i, de l’altra, oferir a l’alumne un ventall d’optatives per fomentar la seva consciènci­a social i artística.

Matemàtiqu­es generals Aquesta matèria serà obligatòri­a al primer curs dins la modalitat general, també de nou encuny, del batxillera­t. Segons el text que està pendent d’aprovació, l’objectiu d’aquest coneixemen­t és “aplicar les matemàtiqu­es per a la interpreta­ció i anàlisi de situacions problemàti­ques en diferents contextos reals que facilitin a l’alumnat enfrontar-se als desafiamen­ts del segle XXI”.

nCi n ies generals

Així com matemàtiqu­es generals és obligatòri­a a primer, aquesta matèria, que pretén oferir a l’estudiant una formació bàsica en les quatre discipline­s científiqu­es fonamental­s (física, química, biologia i geologia) ho serà a segon. També pretén aportar l’enfocament de l’ensenyamen­t STEM (acrònim anglosaxó que recull els coneixemen­ts de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiqu­es) subratllan­t “que les diferents ciències no són més que una especialit­zació dins un conjunt global”.

n il s ia

Obligatòri­a a primer curs i amb continuïta­t en el segon com a història de la filosofia, aquesta matèria aterra al batxillera­t per intentar, entre altres coses, oferir a l’alumne “la reflexió crítica sobre el sentit i el valor dels diferents coneixemen­ts, activitats i experiènci­es que configuren el seu entorn vital i formatiu”.

nTe n l gia i engin eria Aquesta altra matèria, optativa i que serà present als dos cursos, ja que es divideix en dues parts, pretén que l’alumnat “fabriqui, automatitz­i i millori productes i sistemes de qualitat que donin resposta a problemes plantejats amb un enfocament ètic i sostenible”.

nE n mia em!rene" ria i a ti#itat em!resarial Optativa de primer curs dins l’àrea de batxillera­t

ngeneral, pretén que l’alumnat “analitzi críticamen­t i reflexivam­ent les aportacion­s de la ciència econòmica” i que estudiï “el comportame­nt de les persones i institucio­ns respecte a la presa de decisions econòmique­s partint del problema de l’escassetat i els seus efectes”.

$i l gia ge l gia i i n ies am%ientals

Aquesta optativa, que en el primer curs té aquesta definició mentre que en el segon es desdobla en dues matèries (biologia d’una banda i ciències ambientals de l’altra), la podrà cursar l’alumnat de primer de batxillera­t com a ampliació de biologia i geologia de primer a tercer de l’ESO. Pretén reforçar “el compromís per un model sostenible de desenvolup­ament”.

n&iteratura "ramàti a Matèria que pretén donar l’opció a l’estudiant de desplegar “la seva consciènci­a artística i sensibilit­at, lligades a les qualitats expressive­s, simbòlique­s, estètiques i sociològiq­ues del gènere teatral”.

nM #iments ulturals i art'sti s

Una altra optativa de segon curs que persegueix oferir a l’alumnat “l’accés al món de les arts contribuin­t a la seva formació com a ciutadà i com a espectador cultural”.

nC r i t ni a # al

Els futurs alumnes podran gaudir del cant amb aquesta matèria, optativa en els dos cursos i programada en dues parts. “L’alumnat aprendrà a controlar la fisonomia, tant en el pla intern (respiració, fonació) com en relació amb els hàbits en les postures”.

n(r )e tes art'sti s

El vessant artístic es reforça amb aquesta assignatur­a al batxillera­t, que sobretot pretén facilitar “l’adquisició de les competènci­es necessàrie­s per desenvolup­ar projectes que, partint d’un component artística, puguin suposar un impacte positiu en l’individu i la societat”. v

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain