La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina presenta els seus plans però la falta de noves promeses enfosqueix la cimera

-

La Xina sabia que era el centre de totes les mirades davant la cimera del clima que comença diumenge a Glasgow (Regne Unit), i ha mostrat la seva posició clarament just tres dies abans de la conferènci­a per deixar clar que l’èxit o no d’aquesta cita depèn de la seva posició.

La Xina ha presentat finalment davant la secretària del

Conveni de Canvi Climàtic de l’ONU el seu pla d’acció climàtica o contribuci­ó nacional (NDCS, per la sigla en anglès) actualitza­t on recull els seus objectius per al 2030.

I de l’anàlisi de la seva proposta es desprèn clarament que la contribuci­ó que promet per combatre la crisi climàtica és gairebé idèntica a la que va presentar quan va firmar l’Acord de París el 2015, amb petites variants, malgrat els nous i alarmants informes climàtics sobre els efectes de l’escalfamen­t. El primer objectiu de la Xina és “aconseguir un pic d’emissions de CO abans del 2030”, cosa que ja va prometre fa sis anys. La gran novetat (ja avançada pel seu president, Xi Jinping) és “aconseguir la neutralita­t de carboni abans del 2060”. Ara, a més a més, una altra meta és reduir en més d’un 65% la intensitat energètica (emissions de CO per unitat de PIB) respecte al nivell del 2005 (abans es xifrava en una eficiència d’entre un 60% i un 65%).

La Xina, l’emissor de gasos d’efecte hivernacle més gran del món, també va formalitza­r el seu compromís d’augmentar la proporció de combustibl­es no fòssils pel que fa al seu consum d’energia primària fins a un 25% per a l’any 2030 (fins ara era d’un 20%). I el nou objectiu és aconseguir una capacitat instal∙lada total d’energia eòlica i solar que superi els 1,2 milions de MW per a l’any 2030 (equivalent a la potència nominal de 1.200 nuclears, però amb una producció menor).

La Xina va anunciar al març el seu pla per controlar el consum de carbó en el període quinquenna­l 2021-2025 i començar a eliminar-lo gradualmen­t el següent període (2026-2030). Tot i això, el seu compromís no limita el creixement del carbó els pròxims cinc anys ni situa una data per eliminar-lo completame­nt.

La contribuci­ó de la Xina ha provocat certa decepció, ja que s’esperava més abans de la conferènci­a de l’ONU.

Li Shuo, assessor de polítiques de Greenpeace China, va dir que la falta de noves promeses de Beijing “enfosqueix l’esforç climàtic global”. “En vista de les incerteses econòmique­s internes, el país sembla reticent a adoptar objectius més sòlids a curt termini i ha perdut l’oportunita­t de demostrar ambició”, va assenyalar Shuo. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain