La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prohibida la publicitat de menjar poc sa dirigida a nens

No es podran anunciar brioixeria, sucs, gelats ni galetes

-

El 2022 una norma regularà la publicitat dels aliments i begudes destinats als nens de menys de 16 anys i que en poques paraules suposarà el final de la publicitat en tots els mitjans de comunicaci­ó, tradiciona­ls i en línia, incloent-hi les xarxes socials i els cinemes, segons va anunciar ahir el ministre de Consum, Alberto Garzón.

Això suposarà dir adeu a qualsevol publicitat de galetes, gelats, brioixeria de qualsevol mena, pastissos, sucs i begudes ensucrades abans, després i durant els programes infantils. Tampoc no es permetrà als canals infantils, al cinema (pel∙lícules que puguin veure menors d’edat) i en qualsevol web o xarxa social a què accedeixen les persones de menys de 16 anys.

Garzón va fer aquest anunci amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, ciutat capital mundial de l’Alimentaci­ó Sostenible. També hi van ser presents membres d’oenagés, com ara l’Unicef i Justícia Alimentàri­a, que han mostrat suport a aquesta iniciativa. Organitzac­ions de consumidor­s, com l’OCU, també donen suport a la regulació d’aquesta publicitat, cosa que ja es fa al Regne Unit, Portugal o Noruega. “Els menors són persones consumidor­es vulnerable­s i tenim l’obligació de protegir-los davant la publicitat”, va indicar el ministre.

Espanya continua sent un dels països europeus amb el sobrepès i l’obesitat infantil més elevats. Un 40% dels nens d’entre 6 i 9 anys en pateixen (dades de l’estudi d’Aladino). Això s’explica, en bona part, pel consum excessiu de sucres, sals i greixos presents de manera excessiva en determinat­s aliments, com ara brioixeria, gelats o begudes ensucrades. El 2005 les empreses del sector van signar un conveni (el PAOS) en què es comprometi­en a limitar la publicitat. “Però és obvi que no ha funcionat i les dades de sobrepès i obesitat infantil continuen presents”, va indicar Garzón. Davant aquest fracàs de l’autoregula­ció, Garzón ha decidit actuar.

En la compareixe­nça, el ministre va informar sobre alguns aspectes de la nova normativa que afectaran els horaris de protecció reforçada i els espais publicitar­is de programes destinats al públic infantil. Així mateix, regularà tant televisió lineal com no lineal, continguts radiofònic­s, sales de cinema i publicitat a internet, xarxes socials, webs o aplicacion­s mòbils, quan els continguts es dirigeixin a nens de menys de 16 anys. La normativa també inclourà limitacion­s en la publicitat de mitjans impresos.

Consum opta per fixar com a criteri de mesurament els perfils nutriciona­ls establerts per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Així, la normativa afectarà cinc categories de productes que no podran fer publicitat a menors d’edat independen­tment del contingut de nutrients. Es tracta de tots els productes de confiteria de xocolata i sucre, les barretes energètiqu­es, els pastissos i galetes. També les begudes energètiqu­es i els gelats. Aquests productes “estaran radicalmen­t prohibits”, va assenyalar el ministre.

Per a la resta de categories s’estableix un límit de contingut en nutrients per cada 100 grams. En aquest cas es podran anunciar sempre que els greixos, el sucre i la sal estiguin per sota d’uns límits. c

El ministre justifica la norma adduint l’elevat sobrepès dels nens i la falta de regulació de les empreses

 ?? GOLERO / GETTY ?? L’estudi Aladino assenyala que la majoria dels nens mengen brioixeria més de quatre cop a la setmana
GOLERO / GETTY L’estudi Aladino assenyala que la majoria dels nens mengen brioixeria més de quatre cop a la setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain