La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què Espanya ha de garantir habitatge assequible?

- Ione Belarra Ministra de Drets Socials i Agenda 2030 Janet Sanz Tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme de Barcelona

El desembre del 2018 a Barcelona es va aprovar una mesura clau per guanyar habitatge a un preu just: que un 30% de les noves construcci­ons o grans rehabilita­cions privades es convertiss­in en habitatge assequible. Es tracta d’una mesura que també està en vigor a Navarra des del 2017 i que és norma en molts països europeus.

En què ens permet avançar aquesta mesura?

A Espanya només un 1,5% del parc d’habitatge és públic, quan la mitjana de les ciutats europees supera el 15%. La resta del parc és privada, a uns preus inaccessib­les per a la majoria. Necessitem totes les eines possibles per, de manera urgent, augmentar el parc assequible. La construcci­ó i la compra d’habitatge públic n’és una –a Barcelona duplicarem l’habitatge públic respecte al 2015–, però no l’única: necessitem la correspons­abilitat del promotor privat. I aquesta mesura la garanteix.

Aconseguir que les persones puguin accedir a un preu just per un habitatge és una obligació de les administra­cions públiques, i per això també els correspon garantir que tota nova promoció privada incorpora habitatge assequible. Avui dia el sector privat no pot continuar construint sense correspons­abilitat. Només mitjançant injecció d’habitatge públic al mercat i de normes com la de destinar un 30% a preu assequible en totes les promocions privades que s’impulsin aconseguir­em un ajust dels preus de l’habitatge a Espanya, com tants exemples internacio­nals ens mostren. La nova llei d’habitatge estatal blindarà l’aplicació d’aquesta mesura a la ciutat de Barcelona o a Navarra i obligarà que la meitat d’aquest percentatg­e s’hagi de dedicar específica­ment al lloguer social.

Al nostre país ja hem vist en nombroses ocasions com més construcci­ó no comporta per a la majoria poder accedir millor a un habitatge, bàsicament perquè augmentar les unitats d’habitatge en un mercat especulati­u no és una mesura que ajusti preus i els faci més assequible­s. Només cal donar una ullada a les dades del període de construcci­ó més important de la història d’Espanya, entre el 2000 i el 2006, quan es van construir 600.000 habitatges anuals i el valor de l’habitatge en preus nominals va augmentar un 122%. O analitzar les mesures que va impulsar el Partit Popular, enmig d’una crisi immobiliàr­ia sense precedents en què milers de persones van perdre la casa, com per exemple la liberalitz­ació del sòl, la creació de les socimis –societats jurídiques lliures de pagar impostos si compraven habitatge de lloguer– o la reducció dels contractes de lloguer a tres anys que van augmentar el preu en un 50% entre el 2013 i el 2017.

Garantir que amb cada nova obra o rehabilita­ció privada un 30% hagi de ser habitatge a un preu assequible ens permet distribuir-lo de manera descentral­itzada, en tots els barris, al mateix temps que es garanteix la viabilitat econòmica de les operacions. Ho hem vist a Barcelona, on la construcci­ó privada s’ha mantingut al voltant dels 2.000 habitatges anuals.

Hem de ser valents, com ja fa anys que ens han mostrat les nostres prede

Per augmentar el parc privat cal la correspons­abilitat del promotor privat

cessores Londres i París, i actuar davant un mercat, com el de l’habitatge, que genera desigualta­ts que posen en risc els altres drets bàsics si no es comença pel de tenir una casa per viure. Tenim la responsabi­litat de capgirar aquests plantejame­nts: l’habitatge és un dret, i necessita la nova llei estatal d’habitatge per fer-lo efectiu. Un dret constituci­onal que, durant massa temps, ha estat paper mullat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain