La Vanguardia (Català-1ª edició)

Restriccio­ns d’aigua en 22 pobles de l’Empordà

Se’n limita el subministr­ament a 250 litres per habitant i dia i es tanquen les fonts ornamental­s

- /

Limitacion­s en el reg de jardins i zones verdes, prohibició d’omplir fonts ornamental­s i un subministr­ament restringit a 250 litres per habitant i dia per a 22 municipis de l’Alt Empordà, que viuen una de les principals sequeres dels últims anys per falta de pluges. Són algunes de les mesures adoptades ahir per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va declarar l’alerta per sequera en tots els municipis que es proveeixen de l’aqüífer Fluvià Muga, una de les principals fonts d’aigua de la comarca.

Ara la reserva subterràni­a, per la falta de precipitac­ions dels últims mesos, se situa en 15,4 metres, segons va informar ahir l’ACA. El 2009, després d’haver viscut una de les pitjors sequeres que es recorden, registrava una cota encara més baixa. Ahir la situació provocada per la falta de precipitac­ions va portar l’ACA a “anticipar-se a un episodi de sequera extrema” i “a adoptar mesures per alentir el descens de reserves”.

Entre les limitacion­s, que els responsabl­es van comunicar als municipis afectats per mitjà d’una reunió telemàtica, també hi ha la neteja viària, la reducció del reg agrícola i per a usos ramaders, industrial­s i recreatius que impliquin reg, com ara els camps de golf. També hi haurà limitacion­s d’omplir piscines.

El subministr­ament d’aigua no podrà superar els 250 litres per habitant i dia, una xifra que deixa prou marge al consumidor: segons fonts de l’ACA, de mitjana es gasten entre 130 i 150 litres per habitant i dia per a usos domèstics, de manera que el consum de boca no perilla. Les empreses operadores hauran de comunicar a l’ACA cada mes o cada trimestre els volums subministr­ats a cada municipi.

La sequera que viu la comarca és molt visible en llocs emblemàtic­s com els Aiguamolls de l’Empordà, on fins ahir, segons el director del parc natural, Sergi Romero, havien caigut uns 225 l/m2. En un any pluviomètr­ic normal la xifra de precipitac­ions voreja els 500 o els 600 l/m2. Espais com l’estany de Vilaüt, al terme municipal de Pau, estan secs. Aquesta situació afecta sobretot els ànecs, que recorren grans distàncies per buscar altres aiguamolls. c a l’hora

La cuinera Montserrat Fontané, propietàri­a del restaurant Can Roca, obert el 1967, i mare dels triestrell­ats germans Roca, va ser reconeguda dimecres amb el premi Gourmet Català de l’Any per la seva llarga trajectòri­a als fogons. Convalesce­nt a l’hospital per una fractura de fèmur, el seu fill, el sommelier Josep Roca, va destacar quan va recollir el premi el seu “esforç, generosita­t i sacrifici”. El Clúster Gourmet de Catalunya també va premiar el celler Vallformos­a, la revista Cuina, que aquest any celebra el 20è aniversari, i l’empresa Hort del Silenci, d’Artesa de Segre, que ha creat un ou vegetal amb farina de cigró de la varietat Alta Segarra. Sílvia Oller

Als Aiguamolls de l’Empordà fins ahir hi havien caigut 225 l/m2, lluny dels 500 o 600 d’un any normal

 ?? PERE DURAN/ NORD MEDIA ?? L’estany de Vilaüt, al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, completame­nt sec
PERE DURAN/ NORD MEDIA L’estany de Vilaüt, al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, completame­nt sec
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Les novetats alimentàri­es es van citar a Mas Marroch
PERE DURAN / NORD MEDIA Les novetats alimentàri­es es van citar a Mas Marroch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain