La Vanguardia (Català-1ª edició)

Melodia humana i artificial

El festival AI and Music omple de sinergies el CCCB

- E 3E ART RAMp oRTp

La segona jornada de l’AI and Music S+T+ARTS Festival va explorar al CCCB les relacions entre la creació musical i la intel∙ligència artificial en un programa ple d’actuacions en directe i gravades que es va poder seguir de manera presencial i en streaming.

Des de primera hora es va posar èmfasi en el nou concepte del machine learning o aprenentat­ge automàtic –que permet que les màquines aprenguin sense ser necessària­ment programade­s– amb uns petits i una mica inquietant­s kilobots que, a la manera d’un eixam, interactue­n entre ells.

Algunes actuacions en vídeo destacades van ser la de l’LP Duo, una parella artística de pianistes clàssics serbis que exploren la música generativa electroacú­stica; el projecte català Human brother, que trasllada la música clàssica contemporà­nia al terreny de la intel∙ligència artificial, i el duo nordameric­à de dance-pop Yacht, amb una megamix, en exclusiva per al festival, en què van aplicar el mètode de l’aprenentat­ge automàtic, que els va donar molt bons resultats al seu àlbum Chain tripping.

A la tarda es van succeir la música abstracta de la compositor­a japonesa Reiko Yamada, que va buscar amb un heterodox grup la connexió amb la teoria quàntica, i del xinès Hongshuo Fan, que va mostrar el seu interès per la fusió de sons tradiciona­ls amb tecnologia d’avantguard­a, i ho va il∙lustrar amb senzills però eficaços visuals.

El plat fort va ser la nordameric­ana Holly Herndon, amb les catalanes Maria Arnal i Tarta Relena, que van presentar Holly+, una eina per processar sons polifònics en un combinat humanoarti­ficial. Després de l’orgànic Cant de la Sibil·la es va poder comprovar com opera el

El plat fort va ser Holly Herndon amb les catalanes Maria Arnal i Tarta Relena

programa transforma­nt les veus de Tras de ti i El suïcidi i el cant, magrat que la cirereta a l’experiment, en estrena exclusiva, la va posar Swim, una cançó de Herndon interpreta­da pel seu col∙laborador Matthew Dryhurst amb la veu feminitzad­a. A l’hora d’enviar la crònica començaven Mouse on Mars. El duo alemany va presentar AAI (Anarchic artificial intelligen­ce), disc en què pretenen demostrar, expliquen, que les màquines poden expandir la nostra definició d’éssers humans. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain