La Vanguardia (Català-1ª edició)

La música no corre perill davant la intel·ligència artificial

El Sónar AI and Music visibilitz­a que són les emocions el que preserva la música ‘humana’

-

La intel∙ligència artificial (IA) hi és, però la música no corre perill. Molt sintetitza­da, aquesta podria ser la conclusió que es desprèn del que s’ha dit i escoltat al flamant festival AI and Music, la cita organitzad­a pel Sónar i que va tenir com a columna vertebral precisamen­t la intel∙ligència artificial.

La medul∙la d’aquesta columna era, és, la pregunta de si la IA pot arribar a substituir l’ésser humà en la seva manera de compondre, sentir i interpreta­r música. En definitiva, de viure-la. Marco Mezquida va oferir el concert inaugural a tall de conversa entre el seu piano i la intel∙ligència artificial, i ahir, a més de concerts de Holly Herndon, Rob Clouth, AWWZ o Mouse on Mars, el tema es va abordar des de diferents perspectiv­es al CCCB.

“Podem traslladar les emocions a la música creada pel computador?” va ser una de les qüestions, tan antigues com transcende­ntals, que es van tractar. Un dels experts més importants en

IA, Luc Steels, professor i investigad­or a l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona, no ho va dubtar: “L’emoció és una part intrínseca de la música, i la màquina sembla que és incapaç de reproduir-la de manera integral”. Una cosa semblant van afirmar artistes com Rob Clouth (“Encara falta molt perquè la IA pugui crear una cosa que estigui a prop del nivell humà”) i Nabihah Iqbal o l’investigad­or de Google Douglas Eck, que va il∙lustrar el seu escepticis­me quan va dir: “El que vull és explicar a una màquina una història, que la interpreti i hi doni forma i, quan jo l’escolti, parlar amb ella dels detalls. Això avui és totalment impossible”.

Qui va posar una de les cireretes més agraïdes va ser Thomas Irvine, musicòleg de l’Alan Turing Institute, que a la seva distesa xerrada titulada El jazz com a màquina social va exemplific­ar en aquest estil, tan humà i donat a la improvisac­ió, la impossibil­itat de ser substituït per IA, i ho va sentenciar amb la màxima: “El jazz és la resistènci­a contra el control”. c

 ?? XAVI  URIO ?? Holly Herndon, en primer pla; al fons, el duo Tarta Relena i, entre elles, Maria Arnal
XAVI URIO Holly Herndon, en primer pla; al fons, el duo Tarta Relena i, entre elles, Maria Arnal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain