La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cosins germans

- JOAN JOSEP PALLÀS

En aquest sentit, Laporta va deixar entreveure en diverses ocasions que veia més Xavi complint una etapa intermèdia al Barcelona B abans de fer el salt definitiu.

Un salt que protagonit­zarà ara. Es convertirà així en el quart entrenador blaugrana des de gener del 2020. A saber, Ernesto Valverde, destituït quan el Barça liderava la Lliga,

Quique Setién, Ronald Koeman i Xavi Hernández. Després de liquidar Valverde, la junta de Josep Maria Bartomeu va anar a buscar-lo a Qatar però l’egarenc no es va decidir llavors per abandonar l’AlSadd. Una vegada consumat el desastre del Barça de Setién contra el Bayern el de Terrassa també va preferir mantenir-se al país asiàtic.

En tot cas, Xavi no ha amagat mai que la seva gran aspiració com a entrenador és asseure’s a la banqueta del Camp Nou. Però sempre deixant clar que havia de tenir les mans lliures per aplicar el seu mètode i per incorporar el seu grup de treball. Detallista i analític, el de Terrassa vol tenir-ho tot sota la seva supervisió, però sap que el club no passa pel moment més pròsper ni esportivam­ent ni econòmicam­ent.

Referent a això l’acomiadame­nt de Koeman no li sortirà barat al Barcelona. Entre la part del contracte que se li deu de la temporada passada, quan es va diferir un percentatg­e important del salari, i el que li resta per percebre d’aquesta campanya el neerlandès pot ingressar uns dotze milions d’euros. Se’n va per la porta petita una llegenda de l’entitat que no va reeixir com a tècnic i n’arribarà una altra per intentar reflotar una nau a la deriva. Té al davant un repte mastodònti­c. c

Xavi vol asseure’s a la banqueta a Kíev, però aquest desig xoca amb els interessos del conjunt qatarià

L’acomiadame­nt de Koeman li costarà al club uns dotze milions d’euros

Juny del 2021. Domicili de Xavi Hernández a Barcelona. La Vanguardia l’entrevista.

–Ja ha visualitza­t el dia que rebrà la trucada per entrenar el Barça?

–Tant de bo passi. No enganyo ningú. Em preparo per a això.

Cinc mesos després, mitjançant una trucada de Joan Laporta, el dia ha arribat.

La derrota del primer equip contra el Rayo Vallecano ho va accelerar tot. El president blaugrana, que amb l’edat ha temperat els rampells, es va retrobar transitòri­ament amb si mateix amb uns quants anys menys i va actuar a cop calent. Li va comunicar a Ronald Koeman que seria destituït a l’avió de tornada de Madrid i ja a Barcelona va marcar el mòbil de Xavi Hernández. A l’altra banda el sí va ser pràcticame­nt immediat. Van quedar per a l’endemà. I ahir van començar a negociar de tu a tu les condicions de la seva nova relació.

Laporta i Xavi es coneixen des de fa anys. Extraverti­ts i molt sociables, sempre han sintonitza­t. Fins que van arribar les eleccions. El candidat Víctor Font es va associar amb el de Terrassa i Laporta s’ho va apuntar. Va guanyar les eleccions i va evidenciar el despit trucant a diverses portes per substituir Ronald Koeman durant l’estiu però no a la de Xavi. En aquell temps sentia predilecci­ó l’escola alemanya (Tuchel,

Klopp, Nagelsmann, Flick... ) i si Xavi va arribar a entrar mai als seus plans va ser com a entrenador del filial, en una mena de rèplica del trajecte que va seguir Pep Guardiola fins a arribar al primer equip, objectiu que va assolir als 37 anys. Xavi en té avui 41.

El canvi d’opinió de Laporta va arribar fruit del bombardeig de part del seu entorn, que li demanava d’empassar-se l’orgull respecte a les reticèncie­s pel que fa a Xavi. Això, i la distància que sempre l’ha separat de Ronald Koeman, un home recte i pèssimamen­t tractat, poc donat a les concession­s, massa “tossut” per al gust del president. Fa setmanes Laporta i Xavi van fer un primer pas per reconcilia­r-se. La relació es va normalitza­r. Futbolísti­cament parlant són cosins germans, de manera que Laporta no tindrà a partir d’ara la necessitat d’interferir per exercir de guardià del model. Parlem de dos cruyffiste­s/guardiolis­tes radicals que poden conversar fins a l’esgotament per decidir qui ho és més.

Koeman va substituir Nico González, el millor sobre la gespa a Vallecas, i en aquell just moment va començar el relleu d’entrenador al Camp Nou.

És qüestió d’hores que Xavi sigui anunciat oficialmen­t nou entrenador del FC Barcelona. Li donarà la benvinguda Jordi Cruyff, que ja és a dins. Víctor Font, que els va promociona­r tots dos, assisteix a la reversió del seu estudiadís­sim projecte en format tardà i passat pel filtre del laportisme, moviment en què la improvisac­ió té un paper determinan­t.

I com serà Xavi Hernández com a entrenador? Llegeixin:

–Tàcticamen­t hem arribat pràcticame­nt al límit, físicament, també. Així doncs, a parer meu falta explotar el talent i les condicions tècniques. Crec que el futbolista es reserva encara moltes coses però els entrenador­s som d’encotillar. Falta improvisac­ió en el futbol modern.

Més:

–A la zona de tres quarts cal atrevir-se. I el futbolista tendeix a la sortida fàcil. A mi em passava, també. Vull dir-li al jugador “és el teu moment”. Dirli a l’extrem que rep en un un contra un “encara el lateral, ja no és moment d’anar-te’n cap enrere una altra vegada”. Traducció:

4-3-3 innegociab­le i feina individual­itzada amb cada futbolista per convence’l que és millor del que es pensa, sempre amb la mirada posada en un objectiu comú superior. “El més important és el grup”, repeteix.

Xavi Hernández ha viscut uns anys a Qatar però no ha deixat de seguir mai el Barça.

–Busquets, De Jong, Pedri... Això és una meravella.

Conclusió: si Xavi ve és perquè creu que amb els futboliste­s que hi ha es pot jugar molt millor a futbol. c

Laporta sempre ha connectat amb Xavi però s’hi resistia pel mateix defecte que el molesta de Koeman: la tossuderia

 ?? FI SARI GENA ??
FI SARI GENA
 ?? KARIM JAAFAR L AFU ?? Xavi Hernández dirigint els jugadors de l’Al-Sadd en un partit recent
KARIM JAAFAR L AFU Xavi Hernández dirigint els jugadors de l’Al-Sadd en un partit recent
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain