La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘We’ll meet again’

- Maria Fernández Vidal

Gairebé no recordo res del 20 de maig del 1992; era petita i no tinc gaire present què feia ni on era quan un gol de falta de Ronald Koeman va canviar la història del Barça. Però ara que tinc ocasió de coincidir amb tu al voltant d’una taula, Ronald, sí que soc conscient d’haver crescut sabent que aquell futbolista es va convertir en una peça clau, un mite en la història d’un club que sempre se l’ha estimat d’una manera especial. I l’amor, en aquest cas, és recíproc. Tu sempre has estimat el Barça i també la ciutat de Barcelona. Com s’explicaria que, l’agost del 2020, acceptessi­s agafar les regnes d’un equip sense rumb, desfet pel desastre de Lisboa, si no fos per la certesa personal que podies aportar alguna cosa millor que l’entrenador anterior? I això que diuen que des del pedestal de les llegendes s’hi viu molt bé. Tens molts dies per jugar a golf, rebre homenatges i jugar patxangues amb altres llegendes com tu. No et cal baixar al fang, sotmetre’t a examen constant ni exposar-te públicamen­t gairebé cada dia.

Tampoc estàs obligat a donar la cara per l’entitat quan hi ha un escandalós buit institucio­nal. No crec que s’especifiqu­i en el contracte. Però recordo molts moments crítics de la temporada passada del Barça en què vas entomar sense escarafall­s el paper de portaveu del club. I davant els micròfons, sinceritat. Alguns, acostumats a entrenador­s que parlaven durant hores sense dir absolutame­nt res, es van incomodar al prin

Tranquil, Ronald: continuarà­s sent Koeman, un mite del barcelonis­me, el ros de Wembley

cipi. Però m’equivoco poc si dic que, en general, el teu parlar clar ha estat motiu d’agraïment, no només per a la professió periodísti­ca.

No entraré en debats tàctics de 4-3-3 o defenses de cinc. Bàsicament perquè ara ja és estèril. Els fets, i els resultats, han evidenciat el que ha funcionat i el que ha estat un despropòsi­t en els partits. No sé calibrar el pes de la inestabili­tat institucio­nal, la pèrdua de Messi o les plagues de lesions en tot plegat. Ara ja és igual. De la gespa, em quedo amb les descoberte­s –obligades o per convicció, no m’importa– dels joves. Pedri, Araújo, Mingueza, Gavi o Nico han esdevingut els brots d’esperança que necessita l’equip per encarar el futur.

I tranquil, Ronald, continuarà­s sent Koeman. Un mite del barcelonis­me, el de Wembley, el ros que va xutar una falta magistral, com gairebé sempre, i va marcar un gol per la història. El Koeman que estima el Barça i Barcelona. I des d’aquesta taula on hem coincidit i que m’ha permès coneixe’t una mica millor, escolto com canta Vera Lynn a l’inici de la Segona Guerra Mundial: We’ll meet again, ens tornarem a trobar. No sabem ni on ni quan perquè ara caldrà una mica de temps per curar les ferides. Però vull pensar que ni el club ni l’afició cauran en la injustícia esborrant el teu nom de l’imaginari blaugrana perquè, malgrat aquesta etapa de desencert que s’ha allargat massa i de manera innecessàr­ia, Koeman és i serà Koeman.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain