La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia dels EUA es frena i només creix un 0,5% el tercer trimestre

-

Al país amb l’estoc més gran del món en vacunes, la variant delta ha frenat l’expansió econòmica en el tercer trimestre de l’any. El creixement dels Estats Units es va situar en el 2% anualitzat, gairebé un punt per sota de les expectativ­es, del 2,8% pronostica­t. La caiguda és pronunciad­a si es compara amb el 6,7% del segon trimestre.

La taxa de creixement es va desacceler­ar en aquest període al ritme més ràpid en l’era de la pandèmia, va informar aquest dijous el Departamen­t de Comerç. Això significa que en balanç trimestral, i ajustat a la inflació, el producte interior brut (PIB) va créixer només un 0,5%, fet que suposa una profunda contracció respecte a l’1,6% dels tres mesos previs.

Aquestes dades enfosqueix­en les esperances que la recuperaci­ó s’accelerari­a quan s’acostés el final del 2021. La frenada s’atribueix a la propagació de la covid, circumstàn­cia que ha forçat molts nord-americans a fer marxa enrere en els seus viatges, en les visites a restaurant­s o a fer activitats en persona.

El PIB, suma dels béns i serveis produïts, ha obtingut el seu pitjor creixement des que va començar a remuntar després d’enfonsar-se un 31,2% en el segon quart del 2020. Aquest va ser el moment de tancament generalitz­at de l’economia i que va enviar a l’atur desenes de milions de persones, va ofegar l’activitat i l’expansió al llarg de tota la geografia dels EUA. Si bé hi ha dades més recents que la gent ha anat tornant a les seves activitats, altres restriccio­ns poden implicar la continuaci­ó del retrocés.

La pandèmia ha atacat fort a les cadenes de subministr­aments al voltant del món mentre la demanda per molts productes es disparava i propiciava la por del desproveïm­ent. La conseqüènc­ia és que nombrosos establimen­ts i empreses dels Estats Units no poden aconseguir aquells productes o peces que necessiten per dur a terme la seva feina. Aquesta escassetat ha provocat una caiguda del

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain