La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escalada del preu de les matèries primeres impulsa Repsol

El negoci torna a nivells prepandèmi­a, guanya 1.939 milions i incrementa el dividend un 5%

- PILAR BLÁZQUEZ

L’increment dels preus del gas i del petroli als mercats internacio­nals ha suposat un fort impuls per al negoci de Repsol en els nou primers mesos del 2021 que ha permès que la companyia presidida per Antoni Brufau recuperi el nivell de negoci previ a l’esclat de la pandèmia.

Segons les dades presentade­s ahir davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici de la companyia durant els nou primers mesos de l’any va ascendir a 1.939 milions d’euros, un 32% més que els 1.466 que havia guanyat durant el mateix període del 2019 abans de l’esclat de la pandèmia. El resultat net ajustat, que mesura específica­ment la marxa dels negocis, es va situar en 1.582 milions d’euros, lleugerame­nt per sota dels 1.637 milions d’euros guanyats el 2019. La facturació conjunta de totes les àrees del negoci es va incrementa­r un 38,12%, fins als 35.918 milions d’euros.

La companyia s’ha vist impulsada pels vents de cua de l’evolució dels preus del petroli i del gas que van tornar a nivells previs a la pandèmia i que han permès que Repsol obtingui un flux de caixa positiu en tots els segments. A més, la companyia ha reduït el deute net un 9% respecte a l’inici de l’any des dels nivells de desembre passat, fins a situar-lo en 6.136 milions. La liquiditat es va xifrar en 9.948 milions d’euros.

Aquesta evolució del negoci ha empès el consell d’administra­ció a proposar a la pròxima Junta General Ordinària d’Accioniste­s una millora del dividend en efectiu d’un 5%, fins als 0,63 euros per acció, juntament amb una reducció del capital social, mitjançant amortitzac­ió de 75.000.000 d’accions pròpies, equivalent­s a un 4,9% del capital actual de la companyia. “Si el negoci ha recuperat el nivell previ a la pandèmia considerem que els nostres accioniste­s han de recuperar també la retribució anterior”, va assegurar ahir el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en una conferènci­a amb analistes.

Fins i tot, Imaz va apuntar que la companyia ha pres una decisió “prudent” i que si es manté la tendència i l’actual evolució macroeconò­mica continua aquella retribució a l’accionista podria anar millorant. El directiu també va recordar que el focus futur de la companyia està en la forta aposta per les energies netes que va comunicar al mercat el passat 5 d’octubre, segons la qual invertirà 1.000 milions més d’euros fins al 2025 en nous projectes d’energia renovable.

“Repsol presenta uns resultats molt bons i que baten àmpliament expectativ­es. És una de les empreses multienerg­ètiques que presenta millors perspectiv­es: gaudeix d’un balanç sanejat, cotitza a múltiples reduïts, rendibilit­at per dividend atractiva”, analitzen des del broker de Bankinter, Pilar Aranda. Malgrat això, els seus accioniste­s van optar ahir per la recollida de beneficis i l’acció va perdre un 3,37%. c

n El fons Sabadell Asabys ha completat la primera sortida amb la compra de la seva participad­a, Origo Biopharma, per la biotec belga Agomab Therapeuti­cs. Clara Campàs, sòcia d’Asabys, va explicar que Agomab comprarà el 100% del capital, que estava en mans de la gestora i de Julio Castro,

GalChimia, XesGalicia i Ramon Bosser, director general de la firma. Origo desenvolup­a fàrmacs contra la fibrosi i el càncer. La firma té un centre d’investigac­ió a Touro (Galícia) i oficines corporativ­es a Barcelona, amb una plantilla de 8 persones que el grup belga preveu mantenir. Rosa Salvador

Primera sortida del fons: la biotec belga Agomab compra Origo Biopharma

Té quatre gossos. Gossos pelats, tenen tracte amb els morts. Com ho sap? Així es diu a Mèxic. No l’espanta? Els nens mexicans creixem amb la Llorona, espectre d’una dona que en vida va ofegar els seus fills.

Terrible.

Ànima en pena, va de poble en poble udolant, buscant els seus fills enmig de la nit, vestida de blanc.

Ha vist la Llorona?

He viscut a molts pobles de Mèxic, he vist moltes coses.

Digui-me’n una.

Jo havia de morir. La meva gossa Kichi va anar emmalaltin­t, mentre jo anava millorant. Ella va morir, jo vaig guarir.

Entenc ara el tracte amb la mort.

Conec Elegguá, porter de l’altre món: em va instruir un amic santer a Cuba, al barri de Regla.

Julián, a qui dedica vostè el seu llibre.

És un vell savi en l’espiritual­itat quotidiana de la santeria cubana. Em va inspirar.

També sor Juana Inés de la Cruz.

Sí, autora fonamental en la poesia mexicana, llegiu-la! Per escriure i que no la casessin, es va fer monja. Era lesbiana i gongorina. Llegiu Carta a sor Filotea de la Cruz.

Per què?

Quin meravellós al∙legat feminista! Defensa el seu dret a escriure, i a escriure no només d’assumptes religiosos.

Com va començar a escriure vostè?

La meva mare era mestra, anava canviant de poble, i el pare i jo anàvem amb ella. Tot era estranyíss­im, jo veia quetzals a les cases com d’altres tenen periquitos.

L’ocell sagrat.

I vaig conèixer en Víctor, un espanyol amagat en un poble mexicà, molt culte. Em va anar donant llibres per llegir.

Què feia aquell espanyol allà?

Havia tingut algun problema a Espanya. Havia estat un any en coma, i va despertar. Era savi, volia saber-ho tot.

Què se’n va fer?

“Déu s’ha oblidat de mi”, deia, sent septuagena­ri.

El mateix deia Borges.

I un dia va decidir anar-se’n: es va suïci

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Josu Jon Imaz (conseller delegat) i Antoni Brufau (president)
EMILIA GUTIÉRREZ Josu Jon Imaz (conseller delegat) i Antoni Brufau (president)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain