La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Eurocambra denuncia la Comissió per no tallar fons a Polònia o Hongria

-

El Parlament Europeu va presentar ahir davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) una demanda contra la Comissió Europea per no aplicar les noves normes que condicione­n el lliurament de fons comunitari­s al respecte de l’Estat de dret, malgrat estar en vigor des de principis d’any. Encara que no els esmenta, el comunicat difós pel president de l’Eurocambra, David Sassoli, sembla motivat per les actituds díscoles amb la legislació europea de Polònia i Hongria.

L’Eurocambra compleix així amb l’advertènci­a que va llançar fa mesos a la Comissió perquè apliqués aquest mecanisme, que permetrà per primera vegada paralitzar el desemborsa­ment de fons comunitari­s quan es detectin violacions a l’Estat de dret en assumptes com la independèn­cia judicial, la igualtat davant la llei o la separació de poders.

Amb el suport dels grups parlamenta­ris i la comissió d’Assumptes Jurídics de l’Eurocambra, la decisió arriba en ple conflicte entre la UE i Polònia per la sentència del seu Tribunal Constituci­onal, que rebutja la primacia del dret comunitari per sobre del polonès. Alguns partits consideren aquest un motiu suficient per estrenar aquestes normes contra Polònia, que al costat d’Hongria sempre s’han oposat a aquest mecanisme, que consideren polític i dirigit contra ells.

Per aquesta raó, Varsòvia i Budapest van arribar a bloquejar l’any passat l’aprovació del pressupost comunitari per al període entre el 2021 i el 2027 i el fons de recuperaci­ó postpandèm­ia. Finalment en van aixecar el veto, però van recórrer al TJUE per demanar l’anul·lació d’aquesta norma.

Malgrat que la norma està en vigor des de l’1 de gener d’aquest any, la Comissió vol esperar a tenir el veredicte del tribunal per activar-la, tot i que assegura que ja s’estan estudiant possibles violacions de l’estat de dret susceptibl­es de ser penalitzad­es. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain