La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els retocs en l’avantproje­cte de l’audiovisua­l

-

n L’acord entre el PSOE i ERC sobre la llei de l’audiovisua­l va arribar a l’últim segons. Així doncs, hi falten concrecion­s. Sí que es van plasmar, però, compromiso­s de treball que hauran de cristal∙litzar abans del 31 de desembre. Inclou aquests quatre punts:

Es potenciarà i fomentarà la producció audiovisua­l en català, així com la difusió. Amb aquesta finalitat, s’hauran de garantir un percentatg­e de producció, doblatge i subtitulac­ió en llengües cooficials que requerirà la conformita­t d’ERC per aprovar la llei.

cLa nova norma respectarà les competènci­es del Consell Audiovisua­l de Catalunya (CAC) en matèria de gestió. A més s’estudiaran noves competènci­es.

Totes les television­s autonòmiqu­es amb llengua pròpia obtindran nous sistemes de finançamen­t que s’estableixi­n en la normativa.

cRTVE, en coproducci­ó amb TV3, seran motors de producció audiovisua­l. Es reservaran fons amb aquesta finalitat.

ERC. I més després de la pugna que mantenia amb JxCat per apropiar-se de la bandera de la defensa de la llengua catalana a plataforme­s de televisió a demanda, com ara Netflix, HBO o Amazon Prime. Així, es garantiran quotes (en paraules d’ERC) o percentatg­es (en boca del PSOE) per a l’emissió de produccion­s realitzade­s, doblades i subtitulad­es en català. Data límit, el que marca la directiva europea, el 31 de desembre. Amb la nova norma també quedarien preservade­s les competènci­es de gestió del Consell Audiovisua­l de Catalunya (CAC), entre altres aspectes (vegeu requadre).

El diputat del PSOE Felipe Sicilia ho explicava minuts després de la intervenci­ó de Gabriel Rufián al Congrés. Després de

El PSOE accepta que els percentatg­es de producció, doblatge i subtitulac­ió en català es pactin amb Esquerra

felicitar-se perquè els pressupost­os poden continuar el seu curs de negociació, Sicilia va aplaudir especialme­nt la decisió final dels republican­s de renunciar a l’esmena a la totalitat.

“Per això”, va explicar, “hem acordat que el PSOE aprovarà la nova Llei de l’Audiovisua­l juntament amb ERC, una llei que, tal com preveu la normativa europea, ha de potenciar la producció audiovisua­l, protegir les llengües cooficials i contribuir en la seva difusió”.

En aquest sentit, va concedir a Esquerra un paper principal a la seva redacció: “Buscarem la millor fórmula per garantir un percentatg­e de producció, de doblatge, de subtitulac­ió en llen

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain