La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mala vida dels nens

- Joaquín Luna

Pels volts del plistocè, els nens es donaven la gran vida i els gossos anaven tirant, menystingu­ts al crit de “gos, fuig d’aquí!” tan aviat com s’arrambaven a un vell amb boina, bastó i vestit de pana.

Avui, si em donessin a triar entre ser nen o gos, no ho dubtaria. La vida de gos promet i la d’un nen deprimeix. Què ens han fet per tractar-los així?

Una amiga escriptora m’explica al Kiosko Universal de la Boqueria, entre cullerada i cullerada de potatge de cigrons, que a la classe del seu fill de 14 anys els van encolomar tres hores lectives per explicar la menstruaci­ó, com si hi hagués tant per explicar. És imprescind­ible? Si a aquesta edat ja t’assalten les insegureta­ts sobre com serà la primera vegada...

L’amic Juaneda presideix el CB Barcelona i pels seus equips passen desenes de nens i nenes, molts dels quals tenen una agenda d’activitats extraescol­ars tan intensa i

No és estrany que els nens es vengin i obliguin els pares a menjar-se els seus panellets

variada que hi ha dies que ja no saben si el bat del beisbol és per picar la pilota o per impression­ar al taller de ceràmica.

El Ministeri de Consum regularà –jo diria prohibirà– la publicitat de pastes, sucs, gelats o galetes en canals per a menors de 16 anys perquè hi ha molt nen obès pels carrers i convé privar-los de plaers. Quina infantesa la meva sense els Donuts i el Cola Cao!

Un altre amic, aparellat amb una professora, explica que al seu centre públic han rebaixat substancia­lment les carns als menús per allò de la modernitat, quan molts no veuen a casa un bistec ni en pintura. Ai, quantes bones intencions...

No m’estranya que, en justa venjança, els nens arribin aquests dies a casa amb un assortimen­t de panellets elaborats amb les seves mans, la seva tenacitat i els mocs de la Mireia –una companya de classe bromista– i els ofereixin amb perfídia:

–Els he fet jo! Oi que us els menjareu tant sí com no?

Naturalmen­t, aquests panellets són una porqueria i un afront al col∙lectius de pastissers, orgull de Catalunya, que veuran minvades les seves vendes per tal ocurrència educativa.

Tal faràs, tal trobaràs, deuen pensar els nens. c

70%

Han votat 2.633 persones

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain