La Vanguardia (Català-1ª edició)

La formigueta Vicky Luengo

La guanyadora del premi Ondas 2021 a la millor actriu estrena pel·lícula

- ANDRÉS GUERRA

Antonio David Flores ha confirmat la ruptura amb Olga Moreno, després de 21 anys junts, però ha negat haver començat una nova relació. La notícia ha agafat per sorpresa la seva filla Rocío en directe a El programa de Ana Rosa i s’ha posat a plorar.

Vicky Luengo (Palma, 1990) ha passat d’actriu prometedor­a a sòlid talent en un lapse de temps relativame­nt breu basat en dos pilars: talent i esforç. Amb 16 anys va saltar de l’inesgotabl­e planter de TV3 a sèries prime time d’àmbit nacional. Es va fer notar a Secretos de Estado i Madres i va explotar a Antidistur­bios: interpreta­r l’agent Laia Urquijo a la sèrie de Movistar li ha valgut el premi Ondas 2021 a la millor actriu.

Ara estrena El substitut, una pel∙lícula d’Óscar Aibar que ofereix tres ensenyamen­ts principals. El primer, que el Ricardo Gómez de Cuéntame només és a la videoteca: el seu paper de policia dur, malcarat i turmentat eleva el jove actor a valor incontesta­ble del cinema espanyol. El segon, que el rerefons dels jerarques nazis refugiats a Espanya ens parla del perill que suposa oblidar el passat. I el tercer: la confirmaci­ó que l’Ondas a Vicky Luengo és perfectame­nt just.

L’hi van comunicar així: “Va ser la setmana passada. Dinava amb un amic de tota la vida i, quan vaig agafar el telèfon, que tenia en silenci, vaig veure 17 trucades. “Que t’han donat l’Ondas!”. Va ser flipant, no m’ho esperava. Crec que hi ha un tant per cent de sort i un altre de feina que fa molts anys que faig com una formigueta, i quan m’ha arribat l’oportunita­t gràcies a aquesta magnífica sèrie l’he sabut aprofitar”.

A El substitut es veu barrejada en la sinistra trama que investigue­n Andrés Expósito [Ricardo Gómez] i Colombo [Pere Ponce]. La pròpia solitud la porta a sentir-se atreta pel fosc agent de policia: “La doctora Eva Vidal és una dona molt avançada a la seva època; el 1982 no era freqüent que una doctora manés sobre homes. Entre les seves prioritats hi ha l’ambició profession­al, no tria formar una família. Vaig voler construir el personatge amb certa foscor, que no és tant en el guió parlat com en els silencis que vam construir amb el director. Aquesta part m’interessav­a molt perquè m’agra

Cursa de fons An ien sue rb ooibo bmb Antidistur­bios brribb després de 15 bnys de bons pbpers i feinb seriosb den els personatge­s amb clarobscur­s, crec que els exclusivam­ent foscos o lluminosos són molt avorrits”, explica Luengo. Aquesta penombra té a veure amb el refugi que va suposar la nostra costa mediterràn­ia per a execrables criminals nazis protegits pel franquisme i els opacs anys posteriors de la dictadura.

Treballar amb Ricardo Gómez va ser gairebé un regal. Es coneixen des de fa molt temps, i

s i tot han compartit pis a Madrid. Com a col∙lega i com a amiga, Vicky Luengo se sent orgullosa del salt interpreta­tiu que ha fet el seu company. També se la nota satisfeta per haver contribuït a assenyalar el perill que per a una societat suposa el desmemoria­ment: “És importantí­ssim entendre i connectar amb el passat per no repetir els errors. En la història del nostre país hi ha excessiu silenci i poca transparèn­cia a l’hora de dir les coses pel seu nom. I crec que això és important, perquè, si no, sembla que no passa res, i es normalitze­n coses que no són normals”, explica amb referència a les cada vegada més comunes ostentacio­ns de la ultradreta.

L’espectador ha vist Vicky Luengo interpreta­nt tres agents de policia en tres sèries. També una dona embarassad­a per la qual l’embaràs suposa més una amargor que la millor notícia. “Tot i que també em faria il∙lusió una cosa divertida i alegre com una comèdia [vegeu Las leyes de la termodinám­ica], estic contenta que em donin personatge­s complexos, perquè són reptes; aconseguir que l’espectador empatitzi amb mi encara que al principi pensi que em mereixo una bufetada. Llums i ombres, com en la realitat: dones amb entitat, que prenen decisions per si mateixes, que l’encerten, s’equivoquen, no són heroïnes ni fracassade­s. Personatge­s fe

S’ho passa bé amb papers complexos pel repte que suposen i vol interpreta­r dones amb clarobscur­s

menins que jo vulgui veure i siguin referents per a les noies”.

La vida privada de la Vicky es desenvolup­a a l’altra banda d’una cambra cuirassada. Fa un parell de setmanes se la va veure sopant amb el també actor Dani Rovira en un restaurant vegà de Madrid. Una prova que viu aliena al rebombori mediàtic és que quan se li pregunta quin és el seu plat preferit en aquesta àrea, dubta, pensa i no aconseguei­x concretar. Només quan se li confessa que és una trampa se n’adona. Vicky Luengo és tant o més discreta que el coprotagon­ista de Mediterrán­eo. c

SANTORAL

Marcel de Lleó, Claudi, Rupert, Victorí, Eutròpia, Luperc, Gerard, Lucà, Benvinguda, Zenòbia, Serapió, Sadurní

Hiba Abouk actriu

 ?? OnX
 nLAC/LFo
mmL   A@A ??
OnX nLAC/LFo mmL A@A
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain