La Vanguardia (Català-1ª edició)

Titular amb ganxo però sense truc

Els enunciats que no compleixen amb les expectativ­es que generen provoquen frustració als lectors

- Joel Albarrán defens r@lavanguard a es

El lector Juan Francisco Galván es va endur la setmana passada una decepció en entrar a una peça del web de La Vanguardia titulada “Per què es va enfadar el lleó del zoo de Barcelona?”. El contingut no era el que s’esperava i em va escriure un correu electrònic en què lamentava que “està molt de moda llançar titulars que atreguin la primera vista del lector, però que després quan llegim la notícia no mola”. La notícia a què es referia forma part de la iniciativa del diari Les Fotos dels Lectors, en la qual es publiquen fotografie­s que aquests envien. Per a Galván, el titular i el text que acompanyav­en la imatge d’un lleó mostrant les dents i rugint no es corresponi­a amb la realitat. La seva impressió és que el felí no estava enfadat sinó que seguia els passos propis del ritual d’aparellame­nt i el titular era enganyós.

Toni Ayala, responsabl­e de l’àrea de Participac­ió, explica que els articles d’aquesta secció tenen la particular­itat que “són en primera persona i els firmen els mateixos lectors”. La majoria de les vegades, les fotografie­s que ens envien permeten veure l’actualitat a través dels seus ulls, explica Ayala, però en altres ocasions són imatges curioses que volen compartir amb la comunitat de La Vanguardia. Des de l’àrea de Participac­ió es busca en tots els casos un titular suggeridor, que expressi el punt de vista del lector, sabent que aquest pot no ser una veritat absoluta sinó una visió subjectiva.

Per aquesta raó, no crec que aquest sigui un cas de clickbait, però sí és cert que els lectors estan molt alerta amb aquest fenomen que consisteix a introduir un esquer en el titular per aconseguir que el lector entri a la notícia encara que el contingut no es correspong­ui amb el promès. Tal com apuntava Jordi Évole al seu article d’aquest dissabte, la mala praxi d’exagerar o vendre fum no és nova ni exclusiva dels mitjans digitals. La premsa sensaciona­lista existia molt abans que internet.

Els bons titulars, això sí, han de tenir força i ganxo. Han de sintetitza­r, en unes quantes i precises paraules, l’essència de la informació i alhora despertar l'interès que animi el lector a voler saber-ne més. Un bon titular i un titular clickbait poden arribar a assemblars­e molt, però només el primer supera la prova del cotó fluix dels lectors, que detecten ràpidament quan se’ls vol fer passar bou per bèstia grossa.

Si La Vanguardia ha sabut guanyarse la confiança dels lectors al llarg de la seva història i ara continua avançant amb èxit en el model de subscripci­ó digital no és forçant els titulars per aconseguir més visites, sinó assegurant-se que els lectors sàpiguen que després d’aquells titulars sempre es troba la millor informació. tros no determina lo que tú serás, no deberíamos dejar que nuestro futuro sea dictado por un experiment­o. Xabie* Salaza* Sans Barcelona

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain