La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els alcaldes de Londres i de Barcelona, nous líders de la xarxa de ciutats C40

-

Relleu a la cúpula de la xarxa C40, que agrupa gairebé un centenar de grans ciutats i que, com a tal, participa en la conferènci­a del clima de Nacions Unides (COP26), que engega avui a Glasgow. Els alcaldes de Londres, Sadiq Khan, com a president, i de

Barcelona, Ada Colau, en qualitat de vicepresid­enta per a Europa, assumeixen el lideratge de l’organitzac­ió dimarts en el marc de la cimera. El primer substituei­x el batlle de Los Angeles, Eric Garcetti, i Colau, el mateix Khan.

El paper de les ciutats és clau per aconseguir els objectius mediambien­tals al món. Un 55% de la població mundial hi viu i creen un 80% de l’economia global, segons dades de l’agència Habitat de l’ONU. La previsió és que el 2050 un 68% de la humanitat visqui en àrees urbanes. I la concentrac­ió no s’atura. Hi ha 1.934 metròpolis de més de 300.000 habitants.

La xarxa C40, que representa una població de 700 milions i un 25% de l’economia mundial, actua com a contrapès als estats reivindica­nt el protagonis­me de les ciutats i les seves administra­cions que, com que són les més properes als ciutadans, solen ser les que reben més pressió per donar respostes a les seves necessitat­s.

Colau arriba avui a Londres per participar en una reunió preparatòr­ia de la COP26 que ha convocat Khan, segons va informar ahir l’Ajuntament de Barcelona. La delegació de C40 anirà demà a primera hora amb tren a Glasgow, va afegir, “amb la determinac­ió de treballar activament per aconseguir que la cimera d’estats assumeixi compromiso­s més ambiciosos per fer front a l’emergència climàtica i, alhora, per demanar que les ciutats han de disposar de més recursos i competènci­es”.

L’alcaldessa de Barcelona participar­à dimecres en la principal taula de ciutats organitzad­a en el marc de la COP26, en què compartirà debat amb Khan i amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. La capital catalana és l’única ciutat espanyola que té la seva batllessa com a convidada a participar en la cimera. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain