La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez avança, Junqueras torna

ERC, amb Junqueras pilotant la negociació, dona aire a Sánchez i blinda el seu tracte preferent arran de la llei audiovisua­l. Ara reclama l’aval de la CUP als pressupost­os catalans: “La qüestió de confiança és ara”.

- Isabel Garcia Pagan Barceren n areSAaeBRe­HenrueSMae­EYO

No s’hi atreviran... L’amenaça d’un govern del PP amb Vox s’ha convertit en un comodí que Pedro Sánchez fa servir fins a l’extenuació amb els seus aliats per avançar en la legislatur­a. “Sánchez s’hi juga la presidènci­a? Nosaltres també ens hi juguem la Generalita­t”, assenyalav­en a Palau en ple compte enrere per esmenar la totalitat els pressupost­os del Govern central. Era tal el convencime­nt del PSOE que ERC no posaria en perill la legislatur­a que no hi va haver moviments acceptable­s fins a l’últim moment.

Oriol Junqueras havia supervisat les negociacio­ns conduïdes per Marta Vilalta i Gabriel Rufián, i va ser el president d’ERC qui divendres es va posar al telèfon amb els seus interlocut­ors a Madrid a la recerca d’un acord in extremis. Els republican­s ja s’han blindat del soroll que genera Junts sobre qualsevol negociació amb l’Executiu socialista fins i tot ara que la competènci­a independen­tista també té lloc en la gestió del mentrestan­t, però Junqueras vol apuntalar una relació preferent amb el PSOE.

L’acord sobre la llei audiovisua­l deixa oberta la discussió sobre com i quant es protegirà el català, però és nítid que la norma “requerirà la conformita­t d’ERC” per aprovar-se. De fet, Junqueras va reclamar –i així es va traslladar al PSOE via Rufián– que un ministre certifiqué­s en públic l’acord “exclusiu amb ERC”. Finalment va ser Felipe Sicilia, el nou portaveu de l’executiva del PSOE, qui va ratificar el document signat entre els dos partits.

L’estratègia pragmàtica que va ordenar Junqueras el dia que va entrar a la presó s’ha anat consolidan­t fins a situar Pere Aragonès a la presidènci­a de la Generalita­t, i ara, després de l’indult, és el líder d’ERC qui la preserva en persona davant possibles ingerèncie­s postconver­gents.

Hi ha bicefàlia, però Junqueras s’ha posat al capdavant de decisions estratègiq­ues no només en la relació amb Madrid. També en el trànsit cap a les eleccions municipals del maig del 2023.

Les cartes a Madrid estan tirades i la partida la controla ERC, però aquest cop Junts havia entrat a negociar amb els ministres Félix Bolaños i María Jesús Montero. Les demandes de sortida del conseller Jaume Giró eren coincident­s amb les d’ERC. Dilluns el ministre de Presidènci­a va delegar en la d’Hisenda, i dimecres, sense cedir 1.200 milions extra per a sanitat i sense cogestió dels fons europeus, la negociació sobre la llei de l’Audiovisua­l es va reduir a una promesa de fer esforços pel català. Dijous l’executiva de Junts va confirmar l’esmena i es va dedicar a esperar a veure què n’obtenia ERC.

A la cúpula republican­a són més que conscients que tot el que no s’aconseguei­xi abans de votar els pressupost­os difícilmen­t s’aconseguir­à després. El PSOE està en mode eleccions. A Andalusia, municipals i generals, i ho demostra la competició per la reforma laboral a la coalició de govern. Així doncs, a ERC guanyen temps per negociar, amb un compromís lax i la determinac­ió que siguin els socialiste­s els que estripin les cartes del diàleg. La taula entre governs “és lenta”, no està en fase d’intercanvi de documents ni propostes, però ERC necessita èxits en algun terreny. Sense alternativ­a, a Junts afirmen que ERC “ha indultat” els pressupost­os i que fins i tot la CUP ho posa més difícil a Catalunya.

El que el PSOE esperava d’ERC és el que Aragonès espera dels anticapita­listes. El pacte d’investidur­a imposa que el president se sotmeti a una qüestió de confiança a la meitat del mandat, però a Palau afirmen que la “qüestió de confiança és ara, són els pressupost­os”. Tant Aragonès com Giró han descartat augmentar impostos i així s’ha transmès a Eulàlia Reguant. El president va entrar la setmana passada en la negociació a petició de la CUP per abordar qüestions lligades al pacte d’investidur­a i divendres la seva militància va defensar continuar negociant encara sense moratòria per als projectils de foam o mantenint el projecte de Jocs Olímpics d’hivern, amb Aragó per exigència del COE.

La negociació continua –cap de setmana inclòs– i en la “transforma­ció” econòmica de la CUP ja no hi ha la fiscalitat. ERC no té alternativ­a, mentre que a Junts “preferent no significa exclusiu”. “La CUP s’atrevirà a enviar a la paperera la legislatur­a del 52%?”. Al Govern no ho preveuen. Sánchez i Aragonès avancen, Junqueras torna...

 ?? NI/U NUCH n IRXUU ?? La salutació de Sánchez i Junqueras al Congrés el maig del 2019
NI/U NUCH n IRXUU La salutació de Sánchez i Junqueras al Congrés el maig del 2019
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain