La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina crida la població a acaparar aliments i queviures per a l’hivern

-

La recomanaci­ó del Govern xinès de reunir queviures per passar l’hivern, formulada ahir des d’un mitjà oficial en el marc de les consignes que es difonen periòdicam­ent, ha preocupat la població, que en algunes ciutats va acaparar productes tan prosaics com les cols de cabdell, arròs, sal, oli o ous en unes imatges només vistes en època de rebaixes. “Tot just sortir la notícia, la gent va entrar en pànic i es va tornar boja comprant al supermerca­t”, escrivia un usuari de la xarxa social xinesa Weibo. Tan exagerada va ser la reacció que la premsa estatal va trigar només hores a intentar calmar els ànims i demanar que la població no tingui una “imaginació hiperactiv­a”.

La recomanaci­ó només és una alerta davant un possible confinamen­t, remarca el diari The Economic Daily, afí al Partit Comunista. Però els ciutadans tenen motius per estar intranquil­s: la pandèmia, les tensions amb Taiwan i les inesperade­s pluges torrencial­s que han arruïnat els conreus són una amenaça enmig de la crisi de subministr­aments.

El clima extrem a l’octubre ha compromès la producció agrícola a Shandong, la principal regió productora de verdures a la Xina, fet que ha provocat un augment dels preus. La setmana passada, els preus dels cogombres, els espinacs i el bròcoli van doblar els de començamen­t d’octubre, quan pocs mesos abans de les festes més importants del país, l’Any Nou xinès, que se celebrarà a principis de febrer.

Les autoritats japoneses demanen que els consumidor­s facin reserva de verdures per combatre una possible pujada més gran de preus i el Govern assegura tenir una reserva preparada per posar-la a disposició de la població “en el moment apropiat”.

La pujada dels preus de les matèries primeres als mercats internacio­nals (en especial del gas amb què es fabriquen la major part de fertilitza­nts) ha provocat un increment dels preus dels aliments als mercats mundials. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain