La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Joker que volia la pena capital

Un japonès intenta matar al metro de Tòquio vestit de la nèmesi de Batman

- Hong Kong. orresponsa­l

Al japonès Kyota Hattori, de 24 anys, no se li coneixen amics ni parella. Tampoc no li anava bé en qüestions laborals després d’haver perdut la feina a l’estiu. Va ser llavors quan va començar a pensar com matar diverses persones perquè la justícia el condemnés a mort. Ho va intentar aquest diumenge disfressat de Joker, l’arxienemic per excel∙lència de Batman, a qui admira. “Se sent molt còmode assassinan­t gent”, va reconèixer sobre el personatge davant els agents que el van arrestar a Tòquio. El seu atac va tenir lloc en una jornada especial al Japó per partida doble: celebraven Halloween i eleccions generals. A mitja tarda, Hattori va estar fent voltes per l’animat districte de Shibuya, punt de trobada d’amants de la disfressa el dia dels morts.

Poc abans del tancament dels col∙legis electorals, cap a les 20 h, va pujar en un tren de la línia Keio amb destinació a l’estació de Shinjuku, una de les més transitade­s del món. A les seves mans ja brandava un llarg ganivet que la resta de passatgers va percebre com un simple complement a la seva disfressa de malvat.

Sense gairebé dir res ni grans gestos, va apunyalar al pit un home de 72 anys que estava assegut i va ruixar el vagó amb un líquid inflamable que portava en una ampolla abans de calarhi foc. Diversos enregistra­ments del moment mostren escenes de pànic dels passatgers que fugen entre crits del fum i les flames abans de ser evacuats per les finestres de diversos compartime­nts. No així l’atacant, que va esperar els agents assegut, fumant i que no es va resistir a la seva detenció. A més de l’home esmentat, que continua en estat crític, el seu atac va acabar amb 16 ferits lleus més per talls o inhalació de fum.

Des d’aleshores, s’han anat filtrant més detalls sobre un cas que ha deixat al país tocat. Pel que sembla, Hattori va abandonar el juny la seva ciutat natal, Fukuoka, després d’un incident laboral amb un client. Després d’un mes a Kobe i un altre a Nagoya, a finals de setembre va recalar a Tòquio ja decidit a cometre un crim.

“Tenia problemes amb la meva feina i les meves relacions personals i em vaig desesperar”, va confessar als agents segons el diari The Asahi Shimbun. “Volia cometre un assassinat en massa i que m’executessi­n (al Japó està en vigor la pena de mort per a delictes molt greus). Vaig començar a premeditar el crim al juny i em vaig decidir pel dia de Halloween perquè molta gent estaria al carrer”, va afegir.

Sobre la tria de la vestimenta, va dir que la va escollir perquè admira el Joker. Psicòpata recargolat i amb un punt d’humor sàdic, aquest personatge va néixer a les pàgines d’un còmic als anys quaranta. Amb el temps, la seva popularita­t va créixer gràcies a les sèries i pel∙lícules de Batman, i va assolir fama mundial el 2019 amb un film dedicat a la seva figura que va arrasar en taquilles i premis, Oscar al millor actor inclòs. Encara que el ratpenat justicier acapara el gruix de les simpaties, la seva nèmesi també disposa d’una bona dosi de seguidors, i no és estrany veure el seu rostre blanquinós i ganyota perversa a festes de disfresses i altres esdevenime­nts. “Era el meu millor abillament i el vaig comprar a propòsit per utilitzar aquell dia”, va dir a la policia.

Després de l’incident, el Govern nipó va condemnar un atac “atroç i brutal”, i el Ministeri de Transport va demanar a totes les empreses ferroviàri­es del país que reforcin la vigilància per garantir la seguretat del servei.

Malgrat que el Japó és un país amb fama de segur, on els crims violents no són gaire habituals, els últims mesos hi ha hagut una sèrie d’atacs a trens i estacions de Tòquio i voltants que han desencaden­at certa inquietud.

En la declaració a la policia, Hattori va fer referència a un incident resgistrat a començamen­ts d’agost a la línia ferroviàri­a Odakyu de la capital japonesa, on un home va ferir deu persones en un altre atac amb ganivet. A mitjans d’octubre, també a la capital, dos homes van ser apunyalats a l’estació d’Ueno en un aparent atac aleatori. I fa uns dies, dues persones més van ser ferides després que un home va ruixar amb àcid la cara d’un antic conegut.

“Volia cometre un assassinat en massa i que m’executessi­n”, diu el noi, que va apunyalar un home gran i va incendiar el vagó

Amb la por al cos, la sensació d’intranquil∙litat era palpable ahir en algunes estacions de la capital com la de Kokuryo. “Em terroritza veure’m atrapat en un d’aquests incidents”, va confessar un home de 58 anys a l’agència Kyodo. “Tenia por de pujar al tren. En general, escolto música amb auriculars quan viatjo, però avui no ho he fet”, va assenyalar, per la seva banda, una dona de 25 anys.

 ?? JIJI PRESS / EFE ??
JIJI PRESS / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain