La Vanguardia (Català-1ª edició)

En mans de Rússia i la Xina

- Lluís Foix

L’absència de la Xina i Rússia a les cimeres de Roma i Glasgow ha rebaixat les expectativ­es per assolir acords de llarga durada en l’equilibri econòmic global, en el canvi climàtic i en la distribuci­ó de l’energia a preus assequible­s.

Vladímir Putin té la clau de la calefacció de mig Europa i Xi Jinping domina els capitals que controlen infraestru­ctures econòmique­s clau a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i el Sud-est Asiàtic. La penetració econòmica xinesa a Europa és considerab­le, així com la dependènci­a del nostre teixit industrial, condiciona­t per les peces que ens en vam anar a fabricar a la Xina, el Vietnam, Bangla Desh o Taiwan perquè era més barat i permetia prescindir massivamen­t de treballado­rs locals.

Va ser un mal negoci i un error estratègic el fet de deslocalit­zar la producció europea i nord-americana cap a zones amb sous irrisoris. Depenem d’una mà d’obra tan barata que ha acabat resultant ser molt cara i que condiciona la nostra economia.

La dependènci­a de Rússia és més senzilla però molt imprescind­ible. El gas que escalfa els habitatges centreeuro­peus procedeix principalm­ent de Rússia, i Putin pot cometre tots els abusos que li convingui per mantenirse en el poder sense por d’una reacció hostil europea. El 2014 es va empassar d’una urpada Crimea, i Ucraïna es va quedar sense una península pròpia que li obria àmpliament les aigües del mar Negre. Unes quantes sancions econòmique­s occidental­s i res més. Rússia s’ha quedat Crimea per sempre més.

Mentrestan­t, Putin s’immisceix en les eleccions dels EUA, en el Brexit, en el litigi de Catalunya amb Espanya i en qualsevol operació que pugui afeblir la força de la Unió Europea. El líder de l’oposició, Aleksei Navalni, és a la presó i amb problemes seriosos de salut amb acusacions, que el Kremlin nega, que van ser agents russos els que li van provocar la malaltia. Els russos són experts en enveriname­nts.

Els advocats i simpatitza­nts de Navalni es juguen la pell dins de Rússia i recorren les capitals occidental­s defensant la democràcia i les causes dels perseguits per ordre del Kremlin.

Es dona la paradoxa que el Partit Comunista, titllat d’estalinist­a per Putin, està a l’oposició i és el que defensa els drets humans i el final de la tortura a les presons russes. Els joves comunistes no enyoren l’estalinism­e, però s’acullen al partit per combatre un règim corrupte en mans ara dels que un dia van formar part de les oligarquie­s soviètique­s.

La Xina i Rússia se senten incòmodes amb els sistemes occidental­s que van combatre ideològica­ment i políticame­nt durant bona part del segle passat. Europa ha sobreviscu­t i ha guanyat. Però és urgent que reaccioni davant aquesta doble dependènci­a de l’est. Fa falta una política energètica pròpia. No podem dependre ni d’Algèria ni de Rússia. I també un sistema defensiu més sòlid i segur.

Cal revisar les certeses amb què es va prescindir de l’energia nuclear sense tenir alternativ­es a l’abast. França acaba d’aprovar la creació de deu centrals nuclears modernes que li asseguren el consum energètic durant diverses generacion­s. I per exportar a Espanya, on hem acordat que les centrals nuclears que queden s’han de desmantell­ar.

L’ideal són les energies renovables i sostenible­s, netes i suficients, accessible­s des d’ara mateix. Això no podrà ser així immediatam­ent i, mentrestan­t, cal ser més realistes i menys ideològics en qüestions que afecten el benestar general de la població i que ens posen en mans de sistemes tan autoritari­s i dominants com la Xina i Rússia. c

Cal revisar la política sobre l’energia nuclear si volem evitar una dependènci­a sense fi

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain