La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pas endavant

- Jordi Juan Director

L’acord assolit ahir entre el Govern central i la Generalita­t per consolidar el paper dels Mossos com a principal força policial a Catalunya suposa un aval polític molt important en el procés del diàleg obert entre totes dues administra­cions. Després dels fets del 2017, l’aplicació de l’article 155, les desavinenc­es entre els comandamen­ts dels cossos que operen a Catalunya i el judici al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, es pot dir que de manera simbòlica ahir es va tancar una etapa de confrontac­ió i es va obrir una altra de col∙laboració. Sent importants els acords assolits ahir a la Junta de Seguretat, que suposen l’augment d’un 20% de la plantilla d’agents dels Mossos i una major facilitat dels policies autonòmics per accedir a les bases de dades del Ministeri de l’Interior, el que és significat­iu és el clima de confiança i cordialita­t aconseguit entre els dos governs.

Segurament ahir es va produir un dels signes de pacificaci­ó més evidents protagonit­zats pel Govern de la Generalita­t després d’anys d’enfrontame­nts a causa del procés. Que ningú no pensi que la reivindica­ció independen­tista s’ha acabat, i està clar que en el camí s’esperen noves tensions per les causes judicials pendents, però és innegable que ahir es va fer un pas endavant molt decisiu cap a una recuperaci­ó de la normalitat.

Els Mossos no poden estar sota sospita de la resta de policies, ni tampoc poden ser agents de segona. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, sempre ha tingut clara aquesta filosofia i ahir la va poder corroborar amb aquest acord. A la part catalana, el conseller Joan Ignasi Elena s’apunta un èxit important i dissipa els dubtes que havia generat el Govern en algunes votacions al Parlament a l’hora de donar suport a l’actuació dels Mossos. Els fets són més importants que les paraules i el que es va aprovar ahir no deixa cap mena de dubte sobre això.

Després dels problemes d’ordre públic registrats a Catalunya aquests darrers mesos i la criminalit­zació de què han estat objecte els Mossos per part d’algunes formacions polítiques, com la CUP, el salt qualitatiu aconseguit per la policia de la Generalita­t encara té més importànci­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain