La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden crida els seus a l’ordre

Les baralles internes sobre els seus plans estrella el duen a donar un cop a la taula

- FERNANDO GARCÍA

Després de la patacada electoral a Virgínia, plaça clau que els demòcrates van perdre en les eleccions a governador de dimarts, Joe Biden va reaccionar i va passar a l’atac. Els nord-americans necessiten resultats i no pot ser que, per disputes dins del partit governant, els ambiciosos projectes amb què ell va construir la seva campanya i el seu triomf s’encallin al Congrés. Perquè això, amb raó, no ho perdonen els electors. D’aquí ve que, en coordinaci­ó amb la presidenta de la Cambra de Representa­nts, Nancy Pelosi, el president ordenés dijous que els esmentats plans de despesa social, mediambien­tal i d’infraestru­ctures per import total de 3 bilions de dòlars se sotmetessi­n a votació ahir al matí. Però...

El matí no va poder començar millor. Encara que l’aprovació definitiva del projecte social i climàtic d’1,75 bilions encara havia de requerir la llum verda al Senat, inclòs el vot del reticent demòcrata conservado­r Joe Manchin, la seva aprovació a la Cambra Baixa enviaria un senyal clar quant a la voluntat dels governants de millorar la vida de la gent i del planeta. Es tracta d’un quantitat de diners importants per abaratir cures mèdiques clau, facilitar l’accés a l’educació i les guarderies, fer més assequible­s els habitatges, subsidiar les baixes parentals i per malaltia, reformar les polítiques migratòrie­s, promoure

“Demano a tots els representa­nts que votin ara mateix sí als dos projectes”, clama el president

Cinc representa­nts demòcrates del sector moderat volen una revisió financera completa dels plans

les energies netes... Són mesures importants que donaran “una treva” als nord-americans, segons Biden. I l’execució del pla faria per fi un pas essencial al Congrés, encara que després se n’hagués de renegociar alguns punts al Senat. El matí es presentava lluminós.

El president va esmorzar, a més, amb dues altres grans notícies: la creació de 530.000 llocs de treball a l’octubre, una de les millors dades econòmique­s des que ell es va instal∙lar al despatx oval, i l’anunci de Pfizer sobre un nou i eficaç tractament antiviral contra la covid del qual el Govern dels Estats Units s’ha assegurat “milions de dosis”, en espera de la seva aprovació, per administra­r-les als pacients i fer un pas fonamental en la lluita contra la pandèmia.

Però a la Cambra de Representa­nts, les discrepànc­ies entre demòcrates van tornar a aixafar la guiterra al mandatari. Un grapat de parlamenta­ris “moderats” o “centristes” del partit van qüestionar la viabilitat financera del pla social i ambiental, i van demanar una revisió completa a càrrec de l’Oficina de Pressupost del Congrés. Un repàs així d’un projecte que ocupa més de 2.000 pàgines portaria dies o setmanes.

“Cal esperar que l’oficina pressupost­ària faci la seva feina”, va dir el representa­nt Jared Golden, un dels que es van reunir amb Pelosi per explicar-li les seves noves inquietuds. En el grup de reticents hi havia quatre representa­nts demòcrates més, segons fonts parlamentà­ries. I el partit només es pot permetre la pèrdua de tres vots per poder tirar endavant qualsevol llei en aquella cambra; amb quatre o més negatives dins de la formació, caldria ajornar les votacions.

Biden no estava disposat a un nou retard dels seus projectes estrella; dels dos plans, perquè el sector “progressis­ta” es negava a donar suport al d’infraestru­ctures, ja aprovat al Senat, sense que abans s’aprovés el de despesa social. “Demano a cada membre de la Cambra de Representa­nts que voti sí als dos projectes de llei ara mateix”, va clamar en una compareixe­nça pública a quèl, sens dubte per culpa de les resistènci­es que provava de vèncer, va arribar tard. “I ara me’n vaig a la meva oficina a fer algunes trucades”, va dir en al∙lusió a les converses que pensava mantenir amb els parlamenta­ris reticents. Potser van ser aquelles gestions les que, a més, el van fer arribar just de temps al funeral de l’exsecretar­i d’Estat Colin Powell, que va ser amic seu.

Biden va provar de posar bona cara, però la petició de vot “ara mateix” que va llançar als seus va sonar com un fort cop a la taula. Alguns diputats demòcrates es van enfadar encara més que ell per la nova dilació de les propostes, ajornades en tres ocasions anteriors. “Fem això!, va exclamar el diputat Josh Gottheimer, de Nova Jersey. “La gent vol que fem coses per ells!”

Ahir a la nit, Pelosi va proposar votar immediatam­ent el pla d’infraestru­ctures i deixar per més endavant el pla social i climàtic. Semblava improbable que els demòcrates es posessin d’acord per donar suport a totes dues propostes i d’aquesta manera complir el que el seu cap i president del país els havia reclamat amb èmfasi.

Joe Biden, i també els seus, s’ho juguen tot en aquest debat. c

 ?? SAMU   C  UM       M      . .   M     A  !  S" ?? Joe Biden al costat de la seva dona, Jill, Barack i Michelle Obama, i el també expresiden­t George W. Bush, ahir durant el funeral a la catedral de Washington pel general Colin Powell, que va ser secretari d’Estat sota el mandat d’aquest últim
SAMU C UM M . . M A ! S" Joe Biden al costat de la seva dona, Jill, Barack i Michelle Obama, i el també expresiden­t George W. Bush, ahir durant el funeral a la catedral de Washington pel general Colin Powell, que va ser secretari d’Estat sota el mandat d’aquest últim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain