La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pena de presó per a l’exguardaes­patlles i home de confiança de Macron

-

Alexandre Benalla, que va coordinar la seguretat d’Emmanuel Macron i va ser un home de confiança del president francès des d’abans d’arribar a l’Elisi, va ser condemnat ahir a tres anys de presó, dels quals només n’haurà de complir un, en arrest domiciliar­i i amb braçalet electrònic.

El Tribunal Correccion­al de París va trobar Benalla culpable d’haver utilitzat la violència contra manifestan­ts durant la festa del Primer de Maig del 2018 i d’haver usurpat funcions policials que no li corresponi­en. Benalla portava casc i va clavar cops a una parella en una plaça de la capital francesa. També el van condemnar per haver utilitzat passaports diplomàtic­s de manera fraudulent­a, que va fer servir per a viatges de negocis a l’Àfrica després d perdre el seu càrrec en l’Elisi.

Benalla, de pares marroquins i que ara té 30 anys, va començar com a guardaespa­tlles però va anar assumint cada vegada més funcions en l’entorn de Macron, amb uns poders i influència sorprenent­s per a la seva edat i formació. S’encarregav­a també dels desplaçame­nts privats de Macron i de la seva dona Brigitte, i fins i tot va arribar a tenir la clau de la casa de la parella a Le Touquet, un enclavamen­t de luxe a la costa nord, per obrir-la abans d’arribar els seus propietari­s.

L’escàndol protagonit­zat per Benalla va ser el primer entrebanc greu de la presidènci­a de Macron. La reacció del cap de l’Estat va ser tardana, a remolc dels esdevenime­nts, i va evidenciar disfuncion­s importants en els mecanismes de control intern en l’Elisi i lleugeresa en l’actuació. Hi va haver fins i tot comissions d’investigac­ió parlamentà­ria.

El cas Benalla va quedar eclipsat la tardor del mateix any 2018, quan va començar la revolta de les armilles grogues. Després la pandèmia de la covid, va moure una altra vegada el focus d’atenció.

El tribunal va condemnar igualment Benalla per portar armes sense autoritzac­ió i li va imposar una multa de 500 euros. Durant cinc anys tindrà prohibit exercir qualsevol funció pública. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain