La Vanguardia (Català-1ª edició)

Campanya d’Algèria contra el Marroc mentre l’ONU investiga l’atac al Sàhara

-

El Govern d’Algèria ha emprès una campanya internacio­nal per aconseguir la condemna al Marroc per la mort de tres civils algerians en el bombardeig de dos camions al Sàhara Occidental, un incident que ha disparat la tensió al nord de l’Àfrica i que ja investiga la missió de l’ONU per al conflicte del Sàhara (Minurso).

Segons l’agència estatal de notícies PAS, el ministre algerià d’Exteriors, Ramtane Lamamra, va informar de l’atac al secretari general de l’ONU, António Guterres, a la Unió Africana i a la Lliga Àrab subratllan­t “l’extrema gravetat de l’acte de terrorisme d’Estat (...) en un espai territoria­l sobre el qual no té drets” .

Companys i familiars dels camioners morts contactats per Efe van indicar que no és el primer incident d’aquest tipus que passa en una ruta utilitzada per al comerç entre la ciutat algeriana d’Uargla i la capital de Mauritània, Nuakchott. Els camions havien parat, sembla que a causa d’una avaria, a diversos quilòmetre­s del mur construït pel Marroc al territori que ocupa i a la rodalia de la localitat de Bir Lehlu, un dels centres d’operacions militars del Front Polisario.

Personal de la Minurso aquarterat a escassos quilòmetre­s de Bir Lehlu es va desplaçar al lloc dels fets per investigar-los i elevar el seu propi informe, al marge de la denúncia d’Algèria i la posició del Marroc, que es nega a comentar el que va passar.

La tensió és especialme­nt alta a l’antiga colònia espanyola des que fa un any l’exèrcit marroquí va penetrar a l’àrea desmilitar­itzada de Guerguerat per desmantell­ar una seguda de civils sahrauís que protestave­n contra l’ús comercial que fan d’aquest pas fronterer Marroc i Mauritània, malgrat que es tracta d’una zona en disputa subjecta, com la resta del Sàhara Occidental, al procés de descolonit­zació de l’ONU. Uns dies després, el Front Polisario va anunciar que considerav­a trencat l’alto el foc firmat el 1991. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain