La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ortega consolida el seu autoritari­sme en uns comicis amb opositors presos

El líder de Nicaragua s’assegura demà el cinquè mandat sense l’aval internacio­nal

-

Farsa, fake, il∙legítimes, sense credibilit­at. Les eleccions presidenci­als de demà a Nicaragua estan rebent qualsevol qualificat­iu tret del de transparen­ts o netes. Amb la repressió accelerada dels últims anys, l’empresonam­ent de candidats opositors i sense observador­s internacio­nals imparcials, el president sandinista, Daniel Ortega, s’assegura la continuïta­t en el poder, on està instal∙lat des del 2007.

L’apel∙latiu de comicis fake el va llançar aquesta setmana l’alt representa­nt per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, que ahir va acabar una gira per Llatinoamè­rica que no va incloure Nicaragua. Tampoc no hi haurà observador­s comunitari­s en els comicis d’aquest diumenge. “No podem esperar que aquest procés doni un resultat legítim que puguem considerar, sinó al contrari”, va assegurar Borrell dimarts a Lima. “No enviarem cap missió d’observació electoral perquè el senyor Ortega ja es va encarregar d’empresonar tots els opositors polítics que es presentave­n a les eleccions”, va afegir. Tampoc no hi haurà observador­s de l’OEA ni del Centre Carter.

Set són els opositors que pretenien presentar-se als comicis i que van ser detinguts en els últims mesos sota diferents acusacions. La majoria estan empresonat­s en cel∙les comunes i alguns en arrest domiciliar­i, com Cristiana Chamorro, filla de l’expresiden­ta Violeta Chamorro (1990-1997), que estava millor posicionad­a en les enquestes per desallotja­r a Ortega si l’oposició hagués aconseguit postular-se unida i si els comicis haguessin estat nets. Acusada de blanqueig de diners, Chamorro també és un emblema de la persecució als mitjans de comunicaci­ó, ja que forma part de la família propietàri­a de La Premsa, el principal diari del país, assetjat amb escorcolls i denúncies del Govern, igual com desenes de periodiste­s, molts dels quals s’han hagut d’exiliar.

Aquests set candidats frustrats formen part d’un grup de 39 opositors detinguts, on a més de polítics hi ha líders empresaria­ls, camperols o estudianti­ls. En total, es calcula que a les presons hi ha un centenar i mig d’opositors, molts d’ells arrestats després de les protestes del 2018. La Comissió Interameri­cana de Drets Humans ha exigit retieradam­ente el seu alliberame­nt.

L’aixecament popular de fa tres anys –que va néixer com a protesta contra una reforma de la Seguretat Social– es va convertir en el desafiamen­t més gran al Govern sandinista. La repressió per les forces de seguretat i grups parapolici­als sandiniste­s va causar almenys 328 morts i centenars de ferits i detinguts.

També va provocar més de 100.000 exiliats –en un país de 6,6 milions d’habitants–, molts a països fronterers, com Costa Rica. Hi ha exiliats il∙lustres, com els escriptors Sergio Ramírez o Gioconda Belli, intel∙lectuals exsandinis­tes que estan advertits de la seva detenció si tornen a Nicaragua. Ramírez, a més, va ser vicepresid­ent d’Ortega durant el seu primer mandat en solitari (19851990). Després de la revolució sandinista, també va formar part de la Junta de Govern de Reconstruc­ció Nacional (1979-1985) de caràcter multiparti­dista, i on, a més d’Ortega i Ramírez, figurava, entre d’altres, Violeta Chamorro. La persecució de Ramírez és conseqüènc­ia de la seva última novel∙la, Tongolele no sabia bailar, una denúncia de la dura repressió del 2018.

Després d’aquelles protestes i una onada de manifestac­ions opositores unitàries, Ortega va escenifica­r un diàleg nacional, abans de trepitjar l’accelerado­r de l’autoritari­sme, disposat a cargolar-se al poder. Fins aleshores, Ortega i la seva esposa, la vicepresid­enta Rosario Murillo, havien aconseguit controlar totes les institucio­ns de l’Estat, començant pel poder judicial, que legitimava les seves decisions, com la possibilit­at de reelecció eterna del president.

Un procés similar al seguit per Veneçuela des de l’inici del chavisme fins que les protestes opositores van desbocar el règim. Com llavors a Veneçuela, ara l’oposició més rellevant de Nicaragua ha decidit boicotejar els comicis no presentant-se, encara que moltes de les fórmules electorals han estat il∙legalitzad­es. Els cinc candidats presidenci­als que competeixe­n contra Ortega són acusats de col∙laboracion­isme per legitimar les qüestionad­es eleccions amb la seva presència.

Però el resultat de demà, que no és cap misteri, importa poc. El que importa és saber quina deriva prendrà el cinquè govern d’Ortega, després d’uns comicis no reconeguts per la comunitat internacio­nal. “La llibertat per la qual tants nicaragüen­cs van lluitar per tant de temps s’està escorrent cap a una nova era fosca”, va dir al setembre el secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken. Tant els EUA com la UE ja preparen noves sancions contra Ortega i el règim sandinista. c

La UE i els EUA ja preparen sancions contra el règim, després de les eleccions sense observador­s

 ?? JORGE TORRES / EFE ?? Samarretes amb la imatge de Daniel Ortega i la seva dona i vicepresid­enta, Rosario Murillo, aquesta setmana en una botiga de Managua
JORGE TORRES / EFE Samarretes amb la imatge de Daniel Ortega i la seva dona i vicepresid­enta, Rosario Murillo, aquesta setmana en una botiga de Managua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain