La Vanguardia (Català-1ª edició)

Govern central i Generalita­t reforcen els Mossos després d’anys de retrets

Grande-Marlaska i Elena pacten augmentar un 20% la plantilla de policies

- MÍYKÍ NÍVÍRRO

La consolidac­ió dels Mossos d’Esquadra es va començar a construir ahir a la Junta de Seguretat de Catalunya celebrada a Barcelona en un clima de cordialita­t i confiança que els seus assistents van qualificar “d’exemplar”. Govern central i Generalita­t, representa­ts pel president Pere Aragonès i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, van firmar un acord polític que fixa les bases per consolidar la policia de Catalunya. La confiança mútua entre les dues delegacion­s ha possibilit­at incrementa­r la plantilla un 20%, que no és poc, perquè permetrà als Mossos d’Esquadra créixer fins al nou sostre de 22.006 policies.

Però l’acord conté, a més, un altre punt igual d’important i és que per primera vegada l’Estat, reconeix els Mossos d’Esquadra com una policia més, equiparant-la a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil en actuacions policials transfront­ereres a l’espai Schengen on ara ja fan les denominade­s “persecucio­ns en calent”, però podran dur a terme vigilàncie­s i seguiments de sospitosos. Aquesta nova relació del Govern central, del Ministeri de l’Interior, amb la policia de la Generalita­t permet, a més, obrir als Mossos les bases de dades a què encara tenien vetat l’accés.

I el tercer punt d’aquest acord polític i no menys important és que la policia de Catalunya serà present en tots els plans de seguretat que dissenyi l’Estat aportant les seves dades, el seu criteri i el seu punt de vista. Una absència que els últims temps i especialme­nt després que Mossos finalitzés el desplegame­nt territoria­l i assumís les competènci­es en seguretat pública de Catalunya era un disbarat.

El pacte permet als Mossos investigar més enllà de les seves fronteres com una policia més de l’Estat

Els Mossos podran accedir a les bases de dades policials i aportar el seu criteri als plans de seguretat

Les dues delegacion­s van sortir de la reunió molt més que satisfetes. I això que les compareixe­nces per anunciar els acords es farien per separat, primer el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i després Grande-Marlaska, va desdibuixa­r la foto conjunta dels dos polítics detallant l’acord als periodiste­s.

Quan van acabar, Elena va convidar Grande-Marlaska i la resta de la delegació ministeria­l a dinar a l’antiga comissaria dels Mossos d’Iradier, a Barcelona, que abans va ser dependènci­a de la Policia Nacional. La resta d’assistents a la Junta de Seguretat, els responsabl­es policials de Catalunya van dinar en un restaurant proper al Palau de la Generalita­t.

L’acord polític també implica el finançamen­t d’aquella ampliació de plantilla. Un increment que el conseller va xifrar en promocions anuals d’entre 800 i 900 mossos, sense interrupci­ons, fins a assolir la plantilla de 22.006 que permetrà consolidar la policia. Incrementa­r la presència uniformada als carrers, apostar per l’equiparaci­ó de gènere impulsant l’entrada de més dones a la policia i reforçant les noves unitats d’investigac­ió que han d’enfrontar-se als delictes nouvinguts sense tenir en compte altres que continuen creixent de manera preocupant i que tenen a veure amb la violència masclista i sexual contra les dones.

El ministeri que dirigeix Grande-Marlaska redactarà sense demora el protocol a partir del qual els Mossos podran treballar a l’espai

Schengen com una policia més de l’Estat. El salt qualitatiu és abismal perquè permetrà a la policia catalana investigar més enllà de les fronteres, això sí, amb les limitacion­s imposades pel país on s’entra, com són entre altres, la prohibició de detenir o interrogar.

La Junta de Seguretat de Catalunya, segurament la més important celebrada els últims anys segons el parer de les dues delegacion­s, no fa més que consolidar una tesi que en els temps més convulsos del 2017 va repetir més d’una vegada el major Josep Lluís Trapero: “Les coses no milloraran fins que no es reconegui els Mossos d’Esquadra com una policia més de l’Estat”. I això és just el que es va acordar ahir, tractar la policia catalana com una més. c

 ?? N/ /STERI DE L'INTERIOR / ACN ?? !r"ialitat a la sala del Palau Fernando Granque divendres va de-Marlaska i el acollir la Junta president Aragode Seguretat nès caminant cap de Catalunya
N/ /STERI DE L'INTERIOR / ACN !r"ialitat a la sala del Palau Fernando Granque divendres va de-Marlaska i el acollir la Junta president Aragode Seguretat nès caminant cap de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain