La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE constata la dificultat de fixar posició comuna sobre el finançamen­t

El Govern central i els presidents socialiste­s dialoguen per “aproximar interessos”

-

“És imprescind­ible parlar per acordar”, assumeix un president autonòmic socialista. El Govern central i la direcció del PSOE van reunir ahir a Ferraz els mandataris regionals socialiste­s per abordar l’espinós debat del finançamen­t autonòmic, i tots van constatar la dificultat de fixar una posició comuna davant els diferents interessos territoria­ls. No hi va haver acord, més enllà de plasmar en un comunicat els principis genèrics que han d’inspirar la reforma del sistema, pendent des del 2014. “Intentar que hi hagi un acord sobre un model concret és impossible”, reconeix un altre president. I va quedar en evidència que “segellar una posició comuna és molt difícil”. Però es va obrir un diàleg “per aproximar interessos”, cosa que per a molts dels reunits era el veritable objectiu de la cita, i per això en van sortir satisfets.

En absència de Pedro Sánchez –ahir altre cop a La Palma–, les ministres d’Hisenda i Política Territoria­l, María Jesús Montero i Isabel Rodríguez, amb la vice secretària general i el secretari d’organitzac­ió del PSOE, Adriana Lastra i Santos Cerdán, es van reunir amb la majoria dels presidents autonòmics socialiste­s per abordar la composició d’aquest complex sudoku.

Malgrat les reiterades demandes del Govern central perquè no es formin blocs o fronts territoria­ls en aquest debat, les posicions estan molt allunyades, sobretot entre el president valencià, Ximo Puig, i els d’Aragó i Castella-la Manxa, Javier Lambán i Emiliano García-Page. El primer, més alineat en aquesta qüestió amb els presidents d’Andalusia i Múrcia, del PP, demanda anivellar les diferèncie­s de l’actual sistema segons el pes de la població ajustada. “Avui el problema és l’infrafinça­ment asimètric”, denuncia Puig.

Lambán i Page, juntament amb l’extremeny Guillermo Fernández Vara, l’asturià Adrián Barbón i la de La Rioja Concha Andreu, reclamen donar més pes a la dispersió, l’envellimen­t i la despoblaci­ó, com també al cost efectiu dels serveis i les necessitat­s reals de despesa. Aquests cinc presidents del PSOE tenen previst anar a la cita convocada el 23 de novembre pel president gallec, Alberto Núñez Feijóo, del PP. Però tant Puig com els líders socialiste­s de l’Espanya despoblada van rebutjar “frontismes” entre territoris i contra el Govern central.

“Cal normalitza­r el diàleg i el debat. Hi ha vegades que anomenem front a una reunió d’uns presidents del PP i del PSOE, i altres vegades en diem diàleg si la reunió és amb independen­tistes”, va advertir Page. “El que es juga en el finançamen­t territoria­l no són els capricis de cap president: és la sanitat, l’educació i els serveis socials. De manera que, aquí, demagògia la justa”, va concloure.

Sí que hi va haver unanimitat en el fet que no es podrà acordar un nou finançamen­t sense el PP, i per això el comunicat final insta aquesta formació a evitar “la confrontac­ió partidista”. “És molt difícil i no depèn només del PSOE”, conclou un president socialista. c

“Avui el problema és l’infrafinan­çament asimètric”, denuncia Puig davant l’actitud de Lambán o Page

 ?? LonMAVO VALIENTE / EP ?? El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, atén la premsa a la porta de Ferraz
LonMAVO VALIENTE / EP El president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig, atén la premsa a la porta de Ferraz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain