La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso i Génova obren una altra lluita sobre com s’elegirà el líder de Madrid

-

El pròxim capítol de l’enfrontame­nt entre la direcció estatal del PP i Isabel Díaz Ayuso ja ha començat a rodar-se i no trigarà gaire a veure la llum. La trama, aquesta vegada, girarà entorn del sistema d’elecció per designar el líder del partit al pròxim congrés regional del partit a Madrid previst per al 2022.

La primera opció, del grat de la presidenta de la Comunitat, passa perquè sigui la militància –en què té bona part dels suports– qui tingui l’última paraula en la designació del nou cap popular. La segona, defensada per Génova, estableix que siguin els compromiss­aris –majoritàri­ament alineats amb la direcció del partit– els que decideixin.

El cas és que el sistema general de primàries del PP preveu únicament la participac­ió activa dels militants per a una eventual primera volta. Des de la seu de Génova s’argumenta que així ha passat en la majoria de les primàries regionals celebrades pel PP els últims anys.

Però hi ha un precedent que Ayuso farà servir: el 2017 Cristina Cifuentes va sortir elegida com a presidenta amb el sistema que ara defensen els activistes pro Ayuso. Un militant, un vot a la primera i a la segona volta.

Això va ser així perquè, tal com estableix el reglament del partit, els militants participen en segona volta quan el segon candidat es queda a 15 punts o menys del vencedor. Aquest va ser el cas de Cifuentes i el precedent que farà servir Ayuso.

No és difícil deduir que, si la direcció estastal del PP elegeix un rival de pes per competir amb ella –per exemple, l’alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida–, la segona volta estaria pràcticame­nt garantida. Així doncs, en bona part, l’aposta d’Ayuso és una manera de bloquejar un rival de pes com podria ser l’alcalde de la capital.

Oficialmen­t, segons ha pogut confirmar La Vanguardia, ni la presidenta ni el seu equip més pròxim “han entrat encara a abordar aquesta qüestió”, tot i que sí que s’han detectat moviments en aquesta línia des d’algunes agrupacion­s locals “preocupade­s per saber si se’ls donarà veu o no” en el procés. c

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Isabel Díaz Ayuso
JESÚS HELLÍN / EP Isabel Díaz Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain