La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pinça independen­tista

El conflicte entre ERC i Junts és perpetu i va i ve a l’AVE Barcelona-Madrid. Al Parlament i el Congrés es retreuen pactes i estratègie­s mentre els socialiste­s amortitzen les conseqüènc­ies del desgast independen­tista

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

La convivènci­a entre ERC i Junts aquesta legislatur­a va arrencar amb promeses de “lleialtat institucio­nal, respecte mutu i coordinaci­ó necessària”. Encara que l’aliança es degués a una evidència electoral: el resultat de les urnes –recull l’acord entre cònjuges– “ens obliga a buscar la manera d’acomodar les dues estratègie­s per aconseguir la independèn­cia i treballar plegats refent complicita­ts i lleialtats”. Els sis mesos de la coalició són a tocar i les declaracio­ns d’intencions es dilueixen així que els consellers surten del Palau de la Generalita­t.

Al Consell Executiu es treballa amb més comoditat que en la legislatur­a anterior amb Quim Torra, però ERC i Junts escalfen a la banda permanentm­ent per a la batalla del dia. Hi ha factors recurrents: la primacia de les estratègie­s partidiste­s i la incompatib­ilitat de lideratges. Amb menys volum però amb un to igual de greu, la interlocuc­ió entre Jordi Sànchez i Pere Aragonès és la justa en el marc dels comitès de coordinaci­ó des de la crisi per la composició de la taula de diàleg. Aquell dia es van trencar confiances i es van assentar nous greuges. Si el secretari general de Junts va imposar el seu estil, amb decisions centralitz­ades i informació restringid­a durant la negociació del pacte de govern, l’ordre dels factors no altera el resultat en la relació amb els republican­s.

Així doncs, el conflicte és perpetu i va i ve a l’AVE Barcelona-Madrid-Barcelona en funció de la taula de diàleg, els pressupost­os de l’Estat, la llei de l’audiovisua­l o el dèficit fiscal, que ara esprem Junts mentre ERC pacta amb el PSOE. Al Parlament, els socis miren cap al Congrés, i al Congrés, Gabriel Rufián i Míriam Nogueras converteix­en el seu pas per la tribuna i els aplaudimen­ts des dels escons en armes llancívole­s. Els socialiste­s observen des de la barrera les conseqüènc­ies del desgast i s’hi ofereixen. “Hi ha alternativ­a”, és el frontispic­i de la seu del PSC. Però encara no...

L’aprovació dels pressupost­os a Catalunya és la prova de foc per a Aragonès sobre la qual surfeja Junts. Jaume Giró pilota la negociació amb l’abstenció de la CUP com a objectiu, i a Junts es defensa oficialmen­t el “pressupost del 52%”. Però davant el resistenci­alisme anticapita­lista, s’assenyala el president. “El pacte amb la CUP és seu, que posi fil a l’agulla per pujar-los al carro”. Després arriba el “qui pacta pressupost­os amb els socialiste­s és ERC”. Un altre viatge BarcelonaM­adrid...

Amb la CUP encastella­da, Aragonès tanca la porta al PSC i als comuns: per ERC és massa aviat per capgirar les aliances actuals, i ni tan sols un avançament electoral –no podria ser fins al febrer– garantiria un escenari alternatiu. La màxima és que hi haurà pressupost­os al gener “tant sí o com no”. La incertesa sobre el com concedeix més centralita­t a l’oferta de Salvador Illa de negociar.

L’exministre es posa a disposició per frenar l’independen­tisme “radical”, com fa el PSOE en altres autonomies per aïllar Vox, i lamenta el rebuig –“destemprat” i “a la defensiva”, sostenen al PSC– del president. No cal voluntat d’interferir-hi: l’aliança independen­tista grinyola tota sola.

ERC desacredit­a el Consell per la República de Carles Puigdemont, i Puigdemont, la taula de diàleg que impulsa ERC: “Té biaix partidista, no és transversa­l i no representa el conjunt de l’independen­tisme majoritari al Parlament”. ¿Puigdemont definia la taula de diàleg o ERC el Consell per la República? El missatge de l’expresiden­t evidencia el guerracivi­lisme a les files dels dos partits i l’irreconcil­iabilitat de les estratègie­s.

Aquesta disrupció converteix el PSC en comodí de Junts i ERC per despatxar disputes al Parlament en defensa dels seus relats. Els diputats socialiste­s sumen amb els republican­s per la taula de diàleg, amb Junts per l’aeroport o els Jocs Olímpics, i amb tots dos per rebaixar la tensió amb els Mossos o convertir la comissió d’investigac­ió de les residèncie­s en grup d’experts. Illa amortitza a Catalunya els pactes PSOE-ERC al Congrés més bé que els republican­s, obsessiona­ts a justificar­se per no perdre el pols en l’eix identitari davant Junts.

És la pinça invisible del socialisme... o la pinça a què se sotmet l’independen­tisme amb l’atac simultani pels flancs de les seves pròpies files.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Jordi Puigneró atén les explicacio­ns del president Aragonès durant el ple
BERNAT VILARÓ / ACN Jordi Puigneró atén les explicacio­ns del president Aragonès durant el ple
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain