La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament celebra els 50 anys de l’Assemblea de Catalunya

Borràs enalteix la “memòria de la resistènci­a cívica antifranqu­ista”

-

“Llibertat, amnistia i Estatut d’autonomia”. Cinquanta anys després, el lema de l’Assemblea de Catalunya va tornar a ressonar ahir al Parlament, la institució que representa la recuperaci­ó de la democràcia i l’autogovern, dos dels objectius pels quals es va crear aquesta plataforma unitària que va liderar la lluita antifranqu­ista en la dècada dels setanta, durant els primers compassos de la titubejant transició.

Integrada per partits, sindicats i associacio­ns de caràcter molt divers –estudianti­ls, veïnals, eclesials...– que es movien en la clandestin­itat, l’Assemblea de Catalunya va néixer el 7 de novembre del 1971 i va aconseguir unir les reivindica­cions democràtiq­ues i catalanist­es des d’una transversa­litat que, mig segle després, i després d’haver aconseguit les fites immediates amb la Constituci­ó del 1978 i l’Estatut d’Autonomia del 1979, sembla gairebé impossible a la fragmentad­a Catalunya actual.

Davant el quadre d’Antoni Tàpies 7 de novembre, que homenatja aquell esperit fundaciona­l, ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va recordar les tres-centes persones que es van reunir aquell dia a l’església de Sant Agustí de Barcelona i que van establir les bases d’un moviment ciutadà sense el qual la mateixa institució que avui presideix “no hauria pogut tornar a funcionar amb normalitat”.

Borràs va enaltir en el seu discurs “la memòria de la resistènci­a cívica de Catalunya contra la dictadura franquista” com a manera de “valorar i eixamplar” les “llibertats democràtiq­ues i nacionals”.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i altres membres fundadors de l’Assemblea van reivindica­r el caràcter unitari que la va impulsar i la “vigència” d’algunes de les seves demandes. I si el seu principal valor va ser el “consens”, va defensar el Síndic, també ara caldria “saber que hi ha matèries que no poden pertànyer a cap partit polític” i que “haurien de ser una proclama constant”.

Però a l’acte, que va tenir una nombrosa representa­ció parlamentà­ria, no hi va haver unanimitat, i tres formacions –Ciutadans, PP i Vox, amb 20 dels 135 escons de la Cambra– no van ser presents a la rotonda de la planta noble del Parlament, prova que aquella “experiènci­a d’unitat i de participac­ió ciutadana” que es commemorav­a i que, en paraules de Borràs, va contribuir a construir “un projecte polític compartit i dur-lo a la pràctica”, ha patit l’aspre desgast de la fricció identitàri­a. Potser per això la presidenta va acabar la intervenci­ó amb una cita de Joan Fuster: “O ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble”. c

El Síndic de Greuges i altres fundadors reivindiqu­en la “vigència” d’algunes demandes de l’Assemblea

 ?? MARIA ASMARAT / ACN ?? La presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant del quadre de Tàpies que recorda el 7 de novembre del 1971
MARIA ASMARAT / ACN La presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant del quadre de Tàpies que recorda el 7 de novembre del 1971

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain