La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un matrimoni malavingut

- Màrius Carol

Gabriel Rufián no passa mai desaperceb­ut al Congrés dels Diputats. Amb el temps ha eliminat les escenograf­ies i ha millorat els guions de les seves intervenci­ons públiques. I se li ha posat la cara intimidatò­ria de Clint Eastwood als spaghetti western. I fins i tot la veu potser no és tan ronca, però resulta igual d’amenaçador­a. A la sessió de dijous, quan es van debatre les esmenes a la totalitat dels pressupost­os, va aixecar el dit índex per dir-li al PSOE que “la supèrbia és mala consellera” o que “calculin bé les seves forces, no sé si els queda gasolina per a tant viatge”. Una cosa és que els republican­s donin suport als comptes i una altra que el Govern espanyol tregui pit.

Però el millor de Rufián a la sessió de dijous va arribar després, quan va retorçar el braç als seus socis a la Generalita­t. Les males relacions

Rufián va recordar a JxCat al Congrés que “ser independen­tista no et fa més bon català”

entre ERC i JxCat és la història interminab­le. Semblen aquells matrimonis que no se suporten i que, en lloc de viure civilitzad­ament, no fan esforços per conviure, així que deixen els plats per fregar o tiren la cendra del cigarret sobre la catifa. I a part d’acumular-se la porqueria, es desborden els retrets. Després que els republican­s i els postconver­gents es dividissin en la votació dels pressupost­os, Rufián va mirar Míriam Nogueras com Eastwood quan sortia del saló amb la mà acariciant les galtes del revòlver per intercanvi­ar trets amb l’oponent. I, a continuaci­ó, li va etzibar: “Catalunya és més que una discussió entre Esquerra i Junts”. I va afegir: “Tots som catalans, votem qui votem. Ser independen­tista no et fa més bon català”.

Es podia dir més alt però no més clar. Rufián va explicitar una cosa que és de sentit comú, però que a Catalunya no tothom sembla haver interiorit­zat. De vegades, l’independen­tisme ha manifestat una superiorit­at moral respecte a la resta de la societat tan preocupant com ridícula. Una societat no s’articula amb la meitat de la gent, ni de bon tros en detriment de l’altra meitat.

Rufián es va desfogar a gust, però va fer un gran favor a la teòrica dels manuals de convivènci­a. No hi ha bons i mals catalans. En tot cas hi ha insensats que intenten dividir-nos. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain