La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ensenyamen­t de l’Assemblea

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Demà diumenge es compleixen cinquanta anys de l’acte constituen­t, en una església barcelonin­a, de l’Assemblea de Catalunya, òrgan unitari de l’oposició antifranqu­ista catalana. Els seus objectius fundaciona­ls, resumits en el lema “Llibertat, amnistia, Estatut d’Autonomia”, es van assolir durant la transició a la democràcia. Van formar part de l’Assemblea partits polítics i sindicats llavors clandestin­s, associacio­ns profession­als, grups universita­ris o veïnals i fins i tot entitats confession­als. L’ens resultant d’aquella confluènci­a va ser transversa­l i inclusiu, i es va organitzar al voltant d’uns objectius que despertave­n la complicita­t de les persones o associacio­ns que anhelaven el final de la dictadura i el restablime­nt d’un règim de llibertats democràtiq­ues.

Ahir el Parlament de Catalunya va celebrar aquest cinquanten­ari, en un acte oficial carregat de simbolisme, que es va celebrar al costat del quadre d’Antoni Tàpies 7 de novembre, inspirat per l’Assemblea. En el transcurs de l’acte, la presidenta del Parlament va reivindica­r els punts fundaciona­ls d’aquella associació heterogèni­a, però raonableme­nt cohesionad­a, i va semblar voler establir paral∙lelismes entre l’alè de l’Assemblea i el de les formacions independen­tistes actuals. La presidenta, doncs, va encertar quan va afirmar que l’Assemblea representa valors d’unitat i consens. Però no va encertar establint paral∙lelismes entre el projecte de l’Assemblea i els de l’independen­tisme que ella defensa.

La història, malgrat el que assenyala el tòpic, no es repeteix. O, almenys, no es repeteix exactament. Cada conjuntura té les seves caracterís­tiques, que per regla general solen ser singulars. No cal recordar que el 1971, quatre anys abans de la mort del dictador, es vivia una atmosfera reivindica­tiva i esperançad­a, i s’ordien unes polítiques, com les que van acabar propiciant la constituci­ó de l’Assemblea, en les quals importava molt més el que unia les diferents forces que el que les separava. Tant és així que, en aquella època, fins i tot els partits d’obediència internacio­nalista es reconeixie­n en el catalanism­e. Els representa­nts de les formacions democràtiq­ues van oblidar aleshores les seves diferèncie­s i van unir forces, fins a crear una plataforma comuna que va donar fruits prou satisfacto­ris.

La situació ara és una altra. Gaudim d’un règim de llibertats des de fa quaranta anys llargs –més dels que va durar la dictadura–, Catalunya ha viscut un procés independen­tista unilateral que l’ha dividit i empobrit, i fins i tot entre els partidaris de la secessió manen les divergènci­es, sovint profundes, sobre el consens. Per tant, semblaria fora de lloc que l’independen­tisme provés de capitalitz­ar per a si el llegat de l’Assemblea. Perquè el sistema de llibertats ja és un fet, perquè no és comparable –encara que els sobiranist­es s’entestin a dir el contrari– el que passava sota el franquisme i el que passa en democràcia, i perquè l’Estatut d’Autonomia ara no sembla ser l’objectiu dels independen­tistes.

El millor ensenyamen­t de l’Assemblea de Catalunya és que quan els diferents representa­nts polítics uneixen forces, el gruix de la societat pot acabar compartint els seus objectius de progrés. Aquesta va ser l’essència del seu esperit i aquest va ser el seu millor llegat. I aquesta unitat és precisamen­t l’objectiu que s’hauria de buscar i d’assolir. Però no ja al voltant del sobiranism­e, perquè no tota la societat catalana comparteix les seves finalitats, sinó entre tots aquells que es consideren correspons­ables del futur d’aquest país i, per tant, estan disposats a aparcar les seves diferèncie­s per treballar plegats a favor del progrés col∙lectiu. c

L’esperit unitari d’aquella plataforma seria útil en aquesta Catalunya dividida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain