La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra el tràfic de dones? De debò?

- Laura Freixas

Per descomptat, estic contra el tràfic de dones”. Arran que el PSOE va declarar la seva intenció d’abolir la prostituci­ó, molts columniste­s han sortit a defensar-la. Amb estranya unanimitat, tots argumenten igual: “Cal perseguir el tràfic!... però què té de dolent que es prostituei­xin les dones que ho fan lliurement?”. El raonament sembla impecable. Deixin-me explicar-los per què em sorprèn.

La prostituci­ó no és –només– un acord entre dos individus. Ni tan sols és una activitat, diríem, artesanal, d’unes quantes persones per compte propi. Com explica Rosa Cobo a La prostituci­ón en el corazón del capitalism­o, s’ha convertit en una enorme indústria multinacio­nal, basada en la corrupció i les màfies. És normal que els que escriuen sobre prostituci­ó ometin esmentar aquest context? Tampoc no els sembla rellevant que sigui un negoci entre homes –proxenetes i clients– amb dones com a mercaderia? No veuen que és una veritable institució, tan antiga com el patriarcat, consistent a garantir a qualsevol home que podrà tenir relacions sexuals amb una dona, encara que ella no el desitgi? Els sembla que això és aliè a la violència endèmica contra les dones? De debò tot el que han de dir sobre aquest tema els grans intel∙lectuals consisteix a elucubrar en el buit sobre conceptes abstractes: llibertat, moral... com un examen de filosofia escolàstic­a?

“Per descomptat, estic contra el tràfic de dones!”, proclamen tots... i s’afanyen a canviar de tema. El tràfic suposa el 80% o 90% de la prostituci­ó. És ella la que alimenta els bordells, aquells “camps de concentrac­ió per a dones pobres”, com els defineix Amelia Tiganus a La revuelta de las putas. Sense tràfic, la prostituci­ó –si només l’exercissin les dones que tenen de debò altres opcions– pràcticame­nt no existiria. Però els columniste­s proprostit­ució dediquen a condemnar el tràfic de dones l’1% dels seus textos, per esplaiar-se després, en el 99% restant, defensant, amb un ardor feminista que no els havíem vist mai, el “dret” de les dones a prostituir-se. Potser perquè, com deia Françoise Héritier, proclamar el dret de les dones a vendre’s és amagar que els homes tenen dret a comprar-les. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain