La Vanguardia (Català-1ª edició)

La radicalitz­ació de l’esquerra

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

En un recent article, “La radicalitz­ació dels conservado­rs” (Opinió, 23/X/ 2021), Daniel Innerarity plantejava el risc-realitat de l’abandoname­nt per part de la dreta clàssica de les seves senyes d’identitat tradiciona­ls per adoptar un discurs radical articulat al voltant de tres elements: una actitud gens conservado­ra, un bel∙licisme retòric amb l’adversari i un menyspreu envers les regles comunes. Un espectador objectiu podria atribuir aquests mateixos trets, potser amb més exactitud, a l’evolució de bona part de l’esquerra occidental i, en especial, de l’existent a les Espanyes, amb uns plantejame­nts que són a anys llum dels professats per la socialdemo­cràcia convencion­al o per la tercera via als anys noranta del segle passat. Per què ha passat això?

L’ideari socialdemò­crata s’ha buidat de contingut davant l’èxit indiscutib­le de la implantaci­ó de la seva agenda en la majoria de les democràcie­s i pel fracàs a oferir una resposta als desafiamen­ts emergents arran de la Gran Recessió. Això ha empès els partits situats en aquest espai polític a buscar fonts diferents d’il∙luminació capaces d’omplir la seva orfandat ideològico-programàti­ca. Per sobreviure, l’esquerra democràtic­a ha tornat en el terreny macroeconò­mic a un keynesiani­sme cañí i a un massiu intervenci­onisme micro que farien esgarrifar Keynes, i en l’àmbit polític ha adoptat amb fervor el credo de les diferents religions seculars que proliferen en aquests temps, de la climàtica a l’animalista, passant pel feminisme radical i altres confession­s de fe autodenomi­nades progressis­tes.

L’esquerra contemporà­nia, en concret la de les Espanyes, ha construït una coalició amb aquestes religions seculars en què el punt d’unió és l’antiindivi­dualisme i l’anticapita­lisme. Ha abandonat qualsevol programa que tingui en compte l’interès general i ha adoptat una estratègia que divideix profundame­nt la societat. El món de l’esquerra ha degenerat en un univers constituït per grups que comparteix­en identitats i que tenen com a única finalitat defensar-les. Immersa en aquesta teranyina identitàri­a, alimentada per la correcció política, on el simple fet de no adherir-se als seus manaments és jutjat immoral i antidemocr­àtic, l’esquerra s’alinea amb la dreta identitàri­a. L’única diferència rau en les banderes alçades per l’una i l’altra. La gran víctima d’aquest gir és la idea mateixa de ciutadania, d’igual llibertat davant la llei, que queda ferida de mort.

Els vells ideals universali­stes de l’esquerra s’han vist arraconats i substituït­s per una doctrina identitàri­a poc compatible amb les llibertats individual­s i que condueix a la intolerànc­ia i al sectarisme. Els col∙lectius articulats al voltant de l’esquerra postsocial­demòcrata se senten envoltats d’enemics, cosa que els porta de manera inexorable a exigir protecció i privilegis de l’Estat per a ells i coerció per als seus crítics. Els que no estan a favor de la seva causa han de ser combatuts i desacredit­ats, denunciats als mitjans de comunicaci­ó, silenciats i marginats si és possible. Els que no pertanyen o no volen pertànyer a la categoria de víctimes oficials descrites per les sectes seculars no gaudeixen de la presumpció d’innocència.

La idea segons la qual un conservado­risme radicalitz­at, el representa­t per la dreta clàssica, pretén una transforma­ció ràpida i completa de la societat és bastant inexacta. Ara i aquí passa al contrari. L’esquerra, en aquest cas l’existent a l’Estat espanyol, pretén crear un statu quo, una estructura clientelar, que faci les seves conquestes irreversib­les per convertir els que els succeeixin al Govern en simples gestors d’un Estat col∙lectivista. Aquesta va ser l’estratègia del Partit Laborista des del 1945 fins a l’arribada de Thatcher al poder. Els conservado­rs no només no podrien revertir, sinó tampoc contenir els avenços cap a l’estatitzac­ió de l’economia i la societat britànique­s. Anthony Crosland va descriure aquell idíl∙lic panorama al seu cèlebre llibre El futur del socialisme.

Parlar a Espanya d’una dreta que no respecta les regles del joc i judicialit­za la política és un sarcasme. D’una banda, l’esperit de conciliaci­ó i reforma que va presidir la transició s’ha vist substituït pel de ruptura i s’ha tret de la tomba el fantasma de les dues Espanyes; de l’altra, aquesta Vella Pell de Brau està immersa en un procés d’estatitzac­ió i de polititzac­ió de tots els aspectes de la vida social, cultura i econòmica en què l’esfera de llibertat individual es redueix cada vegada més. Es creen o es pretenen crear figures delictives que pequen d’un imperdonab­le pecat: desafiar l’ortodòxia dictada per la majoria. De la memòria històrica a la tipificaci­ó de l’odi com un delicte, tota una infinitat d’iniciative­s aspiren a restringir la llibertat d’expressió i de crítica cap als principis sobre els quals s’assenta la versió postmodern­a del Movimiento Nacional.

En una democràcia liberal, el poder de la majoria no és il∙limitat i, en un context, en el qual la fusió executiu-legislatiu és gairebé total, el judicial és un instrument essencial perquè les minories no vegin atropellat­s els seus drets i llibertats. Això implica una justícia independen­t dels polítics perquè aquesta és l’últim reducte per evitar o pal∙liar els abusos del que o dels que ostenten una majoria temporal. Per això, el control de l’òrgan de govern dels jutges, amb potestat, per exemple, per decidir sobre la seva carrera, és un obscur objecte de desig de tots aquells que aspiren a exercir un poder absolut, sense contrapeso­s eficaços a la seva actuació. La gran acusació contra la dreta espanyola no és el seu recurs a guerres jurídiques, sinó el fet de no haver reformat quan ho va poder fer el sistema d’elecció del CGPJ.

A les Espanyes s’està assajant un projecte d’enginyeria social gegantí. El seu resultat és la recreació d’una societat preliberal, en el sentit de dissenyar des del poder un entorn definit per la dissolució de l’individu en la col∙lectivitat, d’enquadrar-lo en grups autàrquics dependents-col∙laboradors del poder. Aquesta és la política no inclusiva i sí divisòria perquè es tradueix en l’intent d’imposar una concepció de part sobre el tot. c

L’esquerra contemporà­nia ha abandonat qualsevol programa que tingui en compte l’interès general

A les Espanyes s’assaja un projecte d’enginyeria social gegantí que recrea una societat preliberal

79%

Han votat 2.714 persones 21%

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain