La Vanguardia (Català-1ª edició)

La píndola antiviral de Pfizer redueix un 85% el risc d’hospitalit­zació

Reducció dràstica de casos greus si s’inicia la teràpia amb els primers símptomes

- JOSEP CORBELLA

Una píndola antiviral de Pfizer redueix un 85% el risc d’hospitalit­zació per covid si es comença a prendre els cinc primers dies des de l’inici de símptomes, segons resultats d’un assaig clínic fet en persones amb alt risc de patir complicaci­ons greus.

El tractament és el segon d’una nova generació de fàrmacs contra el SARS-CoV-2 que es prenen per via oral i que obren la via a iniciar la teràpia abans que la malaltia s’agreugi. Els seus resultats arriben poques setmanes després que els del molnupirav­ir de Merck & Co, aprovat dijous al Regne Unit però encara no a la Unió Europea ni als Estats Units.

Fins ara, els únics tractament­s antivirals disponible­s contra el SARS-CoV-2 –el fàrmac remdesivir i els anticossos monoclonal­s– s’administre­n per via endovenosa, cosa que en limita l’ús a l’àmbit hospitalar­i.

El nou tractament de Pfizer, anomenat paxlovid, consisteix en 30 píndoles que es prenen al llarg de cinc dies. Combina dos fàrmacs antivirals. D’una banda, l’inhibidor de proteases PF07321332, que inhibeix un enzim que el coronaviru­s necessita per replicar-se. De l’altra, el genèric ritonavir, aprovat des de fa 25 anys per al tractament del VIH, que frena la degradació del PF07321332 al fetge, i d’aquesta manera permet que es mantingui actiu durant més temps.

Segons els resultats anunciats per Pfizer en un comunicat, de les 607 persones que van rebre el tractament en un assaig clínic, sis van ser hospitalit­zades els 28 dies següents (un 1%) i no en va morir cap. Entre les 612 que van rebre un placebo, 41 van ser hospitalit­zades (6,7%) i deu van morir.

Aquests resultats impliquen que el paxlovid ha mostrat una eficàcia d’un 85% per prevenir hospitalit­zacions quan el tractament comença els cinc primers dies des de l’inici de símptomes. Si es limita l’anàlisi estadístic­a a casos que comencen el tractament els tres primers dies, l’eficàcia puja un 89%.

Amb aquestes dades, caldria tractar 18 pacients amb paxlovid per evitar una hospitalit­zació. La xifra és semblant a la que s’ha obtingut amb el molnupirav­ir de Merck, amb què faria falta tractar 15 pacients per prevenir una hospitalit­zació, segons dades aportades per Roger Paredes, cap de secció de malalties infecciose­s de l’hospital de Can Ruti a Badalona, que lidera un equip que ha participat en el desenvolup­ament clínic de tots dos antivirals.

Els resultats de l’antiviral de Pfizer “són molt bons en població d’alt risc no vacunada”, destaca Paredes. “Quan aquest fàrmac estigui aprovat, ajudarà a evitar ingressos per covid. Però falta definir quins són els col∙lectius d’alt risc en què estarà indicat en poblacions amb taxes altes de vacunació”.

L’assaig clínic s’ha fet entre el juliol i el setembre a Amèrica, Europa, Àsia i l’Àfrica, quan la variant delta del coronaviru­s ja era dominant. Només hi han participat voluntaris amb risc alt de patir complicaci­ons greus per la covid. La companyia té en curs un altre assaig clínic, del qual encara no hi ha resultats, per avaluar l’eficàcia del tractament en persones sanes amb risc baix de patir complicaci­ons greus per la covid.

Pfizer va anunciar ahir que presentarà els seus resultats a l’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) per sol∙licitar l’autoritzac­ió del paxlovid com més aviat millor. La companyia no ha informat dels plans que té per obtenir l’autoritzac­ió de l’Agència Europea de Medicament­s (EMA) per distribuir la píndola antiviral a la Unió Europea. c

Caldrà tractar divuit pacients amb risc alt de complicaci­ons per evitar un ingrés hospitalar­i

 ?? SHANNON STAPLETON / REUTERS ?? Una dona agafant la mà a una pacient de covid a Idaho
SHANNON STAPLETON / REUTERS Una dona agafant la mà a una pacient de covid a Idaho

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain