La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alliberade­s a Cartagena dues joves segrestade­s pel seu oncle durant set anys

-

El 2014 el iemenita de 54 anys que ahir va ser detingut per la Policia Nacional va abandonar el seu país amb les seves dues filles i dues nebodes per iniciar un periple que va durar anys: Malàisia, Corea del Sud, Indonèsia, Equador, Colòmbia, Turquia... Fins a arribar a Múrcia el 2020. Es va instal∙lar a Cartagena en un habitatge amb finestres folrades amb matalassos i en precàries condicions de salubritat, i des d’aleshores ha tingut retingudes les seves dues nebodes, que van ser tretes del país sense l’autoritzac­ió de la seva mare, germana del detingut.

La investigac­ió es va posar en marxa el setembre de l’any passat, arran d’una denúncia del coordinado­r d’una oenagé de Cartagena. L’home i les quatre dones, de les quals dues filles –una menor d’edat– i dues nebodes –també menor d’edat una–, van arribar a Espanya el març del 2020 i van ser acollits a Múrcia.

Les quatre dones només interactua­ven amb altres dones de l’oenagé, sempre en presència del detingut, i necessitav­en la seva aprovació per respondre a les preguntes que els eren formulades. Al domicili, els aliments bàsics com llegums, cereals, fruita i d’altres s’emmagatzem­aven a l’habitació de l’home, i ell els gestionava.

Les quatre dones presentave­n símptomes de malnutrici­ó i extrema primesa. El detingut va retirar de l’habitatge televisors i ràdios.

La Policia Nacional va saber a través de la Interpol que la mare de les dues nebodes continuava buscant les seves filles. L’ambaixada d’Espanya a l’Aràbia Saudita va localitzar la mare, que va explicar per videoconfe­rència que el seu germà s’havia emportat les seves filles el 2014 i que ella no en sabia res des de feia set anys. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain