La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’excés d’emissions de l’1% més ric amenaça el límit climàtic d’1,5ºC

El 2030 la seva petjada de CO superarà 30 vegades el límit per un clima estable 2

- ANTONIO CERRILLO

No totes les persones contribuei­xen de la mateixa manera a l’escalfamen­t. L’1% més ric del planeta (149.000 euros d’ingressos a l’any per persona) tindrà el 2030 un nivell mitjà d’emissions 30 vegades superior al límit que es deriva de l’objectiu de l’Acord de París, la meta del qual és limitar l’escalfamen­t a 1,5°C. I qui formi part del 10% més ric (47.500 euros anuals per persona) deixarà una petjada de carboni nou vegades superior a la que li correspond­ria per ajustarse als límits que imposa la protecció del clima. Són dades d’un informe d’Oxfam Intermón.

Després de difondre’l, Oxfam Intermón proposa adoptar mesures per limitar les emissions en “articles i serveis de luxe com megaiots, jets privats i viatges a l’espai, així com les inversions intensives en carboni (actius en combustibl­es fòssils)”.

Per assolir la meta que aturi l’escalfamen­t en 1,5°C seria necessari que el 2030 cada habitant de la Terra emetés una mitjana de només 2,3 t de CO a l’any (la meitat de l’actual petjada de carboni mitjana). Tot i això, al ritme actual l’1% més ric va camí d’emetre 70 t de CO a l’any; són 30 vegades més del que li correspond­ria. I mentrestan­t la franja del 10% més ric (que llançaria a l’atmosfera 21 t de CO a l’any) emetria 9 vegades més de les seves “responsabi­litats”.

“Les emissions que genera el vol d’un multimilio­nari a l’espai superen les que pot generar al llarg de tota la vida cadascun d’aquests mil milions de persones que se situen entre les més pobres del planeta”, assenyala Jacobo Ocharan, responsabl­e de la iniciativa climàtica d’Oxfam Intermón.

Per la seva part, la franja de població que se situa en una escala intermèdia (8.500 dòlars: 5 t de CO a l’any) gairebé duplicarà el límit (2,3 t), i el grup dels més pobres (el 50% restant) generaria només 1 t a l’any

L’informe afegeix que de cara a l’any 2030 l’1% més ric –que suposa numèricame­nt una mica menys que la població d’Alemanya– serà responsabl­e del 16% del total de les emissions mundials, mentre que anteriorme­nt va ser el causant del 13% (1990) i del 15% (2015), respectiva­ment.

“La bretxa en les emissions no és el resultat dels patrons de consum de la major part de la població mundial. És el reflex de l’excés d’emissions d’una petita elit, la més rica del planeta”, diu Tim Gore, autor de l’informe. “Només les emissions del 10% més ric podrien fer que superéssim el límit fixat els pròxims nou anys. Això tindria conseqüènc­ies catastròfi­ques per a algunes de les persones més vulnerable­s de la Terra, que ja pateixen tempestes que lleven la vida de les persones, a més de fam i pobresa”.

També es preveu que la distribuci­ó geogràfica d’aquesta desigualta­t en les emissions canviï. Així, el 2030 les persones que visquin a la Xina seran responsabl­es de gairebé una quarta part (23%) de les emissions de l’1% més ric, davant el 19% i l’11% de les que visquin als EUA i l’Índia, respectiva­ment. c

 ?? TAVOSLIEAN­V PJVÚIHG / GNLLY ?? La manifestac­ió promoguda per Fridays for Future al centre de Glasgow va reunir milers de joves ahir, el sisè dia de la conferènci­a
TAVOSLIEAN­V PJVÚIHG / GNLLY La manifestac­ió promoguda per Fridays for Future al centre de Glasgow va reunir milers de joves ahir, el sisè dia de la conferènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain