La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense saber res dels pares en 37 anys

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

22 d’abril del 1984. Un luxós Mercedes de color blanc amb quatre ocupants, procedent de França, aparca als voltants de l’estació de França, a Barcelona. En baixen el conductor, en Denis, i tres infants. Tots plegats se’n van cap a la zona de les vies. “Espereu-me aquí, vaig a comprar uns caramels”, diu l’home. No va tornar mai. Els germans Elvira (2 anys), Ramon (4) i Ricard (6) s’entretenen pujant i baixant dels vagons fins que reben la reprimenda d’un revisor. La història ha sortit a la llum enguany, quan la va explicar Elvira Moral a l’Islàndia de RAC1.

Les criatures no saben on són els pares ni tampoc saben com es diuen, ni porten cap mena de document. A sobre, parlen francès, tot i que el més gran sap una mica de castellà. Són traslladat­s a una comissaria, però ningú no els reclama. Ni la gendarmeri­a francesa ni la Interpol tenen constància de la desaparici­ó de tres nens. Comença una pel∙lícula de misteri que, 37 anys després, encara no té un desenllaç, però és més a prop que mai.

Els menors són traslladat­s a un centre d’acollida, que difon cartells per les escoles a la recerca d’algú que els pugui identifica­r. Ningú. Més endavant són acollits per una parella de mestres que al cap d’un temps n’aconseguei­x l’adopció completa. Aquests han estat sempre els pares de l’Elvira, en Ramon i en Ricard, fins que aquest any, després de moltes indagacion­s i amb la col∙laboració d’una xarxa de persones, l’Elvira, amb 39 anys, ha descobert la identitat dels seus progenitor­s biològics: Ramón Martos Sánchez, natural de Sevilla, i Rosario Cueto Cruz, de Madrid. Tots dos van emigrar a París, on l’Elvira ha trobat la seva partida de naixement però no la dels seus germans. En Ricard, el més gran, recordava algun detall dispers de la seva estada a la capital francesa: el carrer on vivien, des d’on s’albirava una pota de la torre Eiffel; la botiga de joguines que hi havia a prop; com viatjaven de molt els seus pares; els cotxes de luxe que conduïen, o quan va ser reprès perquè jugava amb pistoles, reals o de joguina?

Què pot impulsar uns pares amb un bon nivell de vida a abandonar els seus fills sense que sabessin els seus cognoms? L’Elvira ara ha descobert fotografie­s de la seva infantesa, instantàni­es d’una vida feliç, folgada i plena d’afecte familiar. Sospita que els pares estaven embolicats en temes tèrbols i que si els van abandonar sense identitat va ser per protegir-los, perquè no els poguessin localitzar. O potser va ser una venjança executada pel tal Denis, a qui en Ricard recorda com a amic de la família?

Tots tres germans han viscut sense necessitat de furgar en el seu misteriós passat fins que, en coincidènc­ia amb la seva maternitat, l’Elvira comença a establir forts vincles amb el seu fill i passa a fer-se preguntes. “Imagina’t si hagués de deixar el meu fill”, es pregunta en conversa amb aquest diari. Eren preguntes sense resposta, fins que el 22 de març va decidir explicar la seva història a Islàndia, a RAC1. “Em sento una mi

“Cada dia em puc imaginar un desenllaç diferent; el que més em passa pel cap és que siguin morts”

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain