La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un dispositiu que mobilitzar­à 600 milions

-

Després d’anys d’incerteses, retards i esculls, finalment l’operador de vivenda de lloguer assequible, Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), ha començat a caminar. Ada Colau i el seu homòleg de Cornellà de Llobregat i vicepresid­ent executiu de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), Antoni Balmón, van presentar ahir la primera societat mixta de lloguer assequible d’Espanya, que preveu construir 4.500 pisos fins al 2029. Els primers 640 estaran disponible­s entre finals del 2024 i principis del 2025.

HMB està participat en un 50% pel sector públic (Ajuntament i AMB a parts iguals del 25%) i el mateix percentatg­e per la firma NICRent Residencia­l, creada per les companyies Cevasa i Reinor per dur a terme aquesta operació. Donato Muñoz, per part de Cevasa, i Jordi

Argemí, de Neinor, es van afegir a l’acte d’ahir, al Saló de Cent de Barcelona, en què també es va formalitza­r l’ampliació de capital necessària per posar en marxa el projecte, que es divideix en quatre fases els pròxims vuit anys. Així, NICRent Residencia­l ha aportat dotze milions d’euros; l’Ajuntament de Barcelona, sis, i la mateixa quantitat, en efectiu i en sòl, l’AMB. En successive­s etapes s’incrementa­rà el capital social fins a arribar als 116 milions, desemborsa­ts al 50% pels socis privats i públics.

Si es compleixen els terminis anunciats, els primers 640 habitatges podran ser ocupats per unes 1.600 persones, a tot estirar a començamen­ts del 2025, a Barcelona (la Marina del Prat Vermell, Sant Andreu i la Sagrera), Sant Boi de Llobregat, Montgat i Sant Adrià de Besòs. Tots es destinaran a lloguer protegit, per sota del preu de mercat.

Els inquilins pagaran el preu de lloguer HPO vigent en cada moment i que actualment és d’un màxim de 8,95 euros el metre quadrat. Colau va apuntar que això es traduirà en quotes d’entre 400 i 750 euros al mes. En el cas de veïns amb dificultat­s per assumir els pagaments podran optar a subvencion­s.

L’alcaldessa va destacar aquesta iniciativa pionera que, entre altres finalitats, persegueix “evitar especular amb el sòl, mai més no s’ha de privatitza­r v Set anys de negociacio­ns, esculls legals i eleccions han dilatat molt mes del que es preveia el procés per posar en marxa aquest projecte pioner de col·laboració publicopri­vada, “que volem que sigui un referent i que repliquin altres administra­cions”, va destacar Colau. L’alcaldessa va apuntar que tot el dispositiu suposarà mobilitzar “uns 600 milions d’euros d’inversió”. Un dels requisits és que els edificis es construeix­in amb criteris d’estalvi energètic i innovant per respectar al màxim el medi ambient. sòl públic; l’Ajuntament cedeix solars però amb dret a superfície, d’aquesta manera impedim les males praxis”. Cal destacar que els 4.500 pisos seran permanent de lloguer, cosa que consolida així l’ampliació del parc d’habitatge assequible a la capital i a l’AMB.

Per la seva banda, Antoni Balmón va recordar que el procés no ha estat fàcil, que aquest projecte es remunta al 2014 i que, poc després, va quedar aparcat per les eleccions municipals. Malgrat aquest retard, el vicepresid­ent de l’AMB s’ha felicitat que al final s’hagi fet realitat. Un primer concurs per selecciona­r el soci privat va quedar desert i a més van sorgir altres esculls legals que van demorar l’impuls d’aquesta societat més del que es preveia.

La candidatur­a de Cevasa i Neinor, líders respectiva­ment als mercats de lloguer d’habitatge protegit i de promoció residencia­l, va ser la més ben classifica­da en el procedimen­t de selecció d’un soci privat. c

Colau destaca que amb aquest projecte també s’evita especular amb el sòl públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain