La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un any sense nous pisos turístics al Barri Vell

El barri antic de Girona concentra un 53% del total dels habitatges d’aquesta modalitat vacacional que hi ha a la ciutat

-

L’Ajuntament de Girona no concedirà noves llicències per a pisos turístics almenys durant un any al Barri Vell ni en alguns carrers del Mercadal. Es tracta de les zones de la ciutat que concentren més allotjamen­ts d’aquesta modalitat. Només al barri antic hi ha 406 dels 760 pisos turístics de Girona, una xifra que suposa un 53% del total. Durant el temps que duri la suspensió, el Consistori redactarà un pla especial que haurà de fixar, entre altres coses, com es regulen aquest tipus d’immobles i quants n’hi pot haver com a màxim en cada barri de la ciutat. La previsió és aprovar-lo de manera inicial en el termini màxim d’un any, moment a partir del qual la moratòria es podria prorrogar un any més.

Actualment un 17% del total d’habitatges del Barri Vell són d’ús turístic.

Un estudi encarregat fa un any pel Consistori sobre l’impacte que poden tenir aquests pisos en el lloguer de la ciutat va posar en relleu que, si aquest tipus d’habitatge superés la xifra del 15% del total d’immobles d’un barri, això podria tenir conseqüènc­ies negatives en la disponibil­itat d’habitatge de lloguer o generar problemes socials.

És per aquesta raó que la moratòria se circumscri­u al Barri Vell i els carrers més pròxims al riu Onyar del barri del Mercadal. “No és una moratòria indiscrimi­nada i genèrica, sinó rigorosa”, va exposar el regidor d’Urbanisme, Lluís Martí.

De fet, segons va afegir la regidora d’Habiatge, Anabel Moya, en alguns barris (els que tenen menys concentrac­ió habitatges turístics) la presència d’allotjamen­ts d’aquest tipus podria ser molt beneficios­a, no només per l’“efecte rehabilita­dor” d’immobles antics, sinó també per l’impacte que podria tenir en el teixit comercial i de restauraci­ó de la zona. En 23 barris de la ciutat la xifra de pisos turístics no supera un 2%. En el global de la ciutat represente­n un 1,56% del total.

Mentre el Consistori tramita la nova eina de planejamen­t urbanístic que ha de posar ordre al sector, l’Ajuntament va dir ahir que vetllarà perquè no hi hagi una proliferac­ió excessiva de pisos turístics a la segona corona, en barris limítrofs als afectats per la moratòria, com són Pedret, la resta del Mercadal o Sant Daniel, entre d’altres. També perquè no proliferin altres tipus d’allotjamen­ts com els apartament­s turístics, una modalitat actualment inexistent a la ciutat.

La moratòria tindrà excepcions. Els promotors que en un termini de dos mesos, des de la publicació de la mesura al Butlletí Oficial de la Província (BOP), hagin acabat l’obra, obtinguin la llicència de primera ocupació i presentin la comunicaci­ó d’habitatge d’ús turístic podran esquivar la suspensió. El regidor d’Urbanisme reconeix que seran “molt pocs” els que compliran aquests requisits. En cas contrari, l’habitatge s’haurà de destinar a altres usos com el lloguer convencion­al o posar-se a la venda. c

El Consistori crearà un pla especial que definirà la xifra màxima de pisos que hi pot haver en cada barri

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain