La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vida després de l’escola Hogwarts

Es compleixen 20 anys de l’estrena del primer film de ‘Harry Potter’, basat en els llibres de J.K. Rowling

- LORENA MONTÓN

Fa 20 anys que es va estrenar Harry Potter i la pedra filosofal, la primera entrega d’una saga de set pel·lícules que van fer que els nens i els adolescent­s d’arreu del món es volguessin convertir en mags. Els films, basats en les novel·les de la britànica J.K. Rowling, van convertir tres actors d’entre 11 i 12 anys en els nous referents del públic infantil. Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint van donar vida a Harry Potter, Hermione Granger i Ron Weasley, uns personatge­s que se’ls van enganxar com una segona pell i pels quals sempre, passin els anys que passin, seran recordats.

Les vides i les carreres d’aquest trident han anat per camins diferents, surfejant les onades de l’assetjamen­t mediàtic, les addiccions i la temuda pèrdua de popularita­t. I és que ser una estrella infantil no garanteix un futur brillant ni a la pantalla gran ni a la pantalla petita.

Daniel Radcliffe, l’etern Harry Potter, té 32 anys i ha desenvolup­at una carrera al món de la interpreta­ció més discreta del que molts van vaticinar. Durant els anys que va rodar les pel·lícules de l’aprenent de mag va participar en altres projectes, com l’obra teatral Equus, que li va valer moltes crítiques perquè hi apareixia despullat, fumant i dient paraulotes. El fantasma del seu personatge infantil sempre l’ha acompanyat, i potser per això ha triat produccion­s independen­ts, de gèneres dispars i s’ha interessat pel teatre, en què és prolífic però no despunta.

De totes maneres, si alguna cosa ha aconseguit Radcliffe ha estat acaparar titulars en què se sincera sobre com van ser els anys durant els quals va rodar aquestes pel·lícules de màgia. No ho podria haver dit més clar en una entrevista a la BBC 4: “El meu alcoholism­e es deu a Harry Potter”. La pressió per una fama primerenca, la incertesa sobre com seria el seu futur després de la saga i una predisposi­ció familiar a la beguda van ser el còctel perfecte perquè hi acabés sent addicte. Ara fa onze anys que està sobri i manté una relació sentimenta­l amb la també actriu Erin Darke des de fa gairebé una dècada. La immensa fortuna que va amassar quan era petit li permet viure folgadamen­t, triar projectes segons les seves preferènci­es i dedicar-se a diverses obres benèfiques.

En el cas d’Emma Watson, la vida post Hermione no li podria haver anat més bé. Ha treballat sota les ordres de Sofia Coppola a The bling ring, ha estat part de l’elenc de Regresión amb Ethan Hawke i també de The circle, protagonit­zada per Tom Hanks, i s’ha convertit en una de les germanes de les Donetes de Greta Gerwig. Tot plegat sense oblidar la seva majestuosa interpreta­ció en la nova versió de La bella i la bèstia de Disney, un paper amb què va enamorar el públic a cop de dolçor. Tot i això, tot sembla apuntar que Watson, de 31 anys, vol deixar aparcada la faceta com a actriu per centrar-se a dirigir, una activitat que li permetria “explicar la meva pròpia història i la d’altres persones”, tal

R t !nt (3") Ha inver&i& amb èxi& en immobiliàr­ies i és pare d’una nena de 18 mesos

Emma Watson (31) L’ac&riu és ima&ge de bellesa i ac&ivis&a pels dre&s de les dones com ha escrit fa poc al seu Instagram.

La jove ha aprofitat la projecció mediàtica i s’ha erigit en una de les activistes més importants de la nova generació, lluitant a favor del feminisme i la sostenibil­itat ambiental. Les seves tasques humanitàri­es l’han portat a participar en diverses campanyes per recaptar fons amb fina, - Ro.$!n/ L’au&ora de les se& novel·les sobre l’aprenen& de mag #an! $ Ra%&$!'( ' (3") El pro&agonis&a va reconèixer el seu alcoholism­e per la fama sob&ada )a * +ott ! $a % a '!$oso( 'a$ L’Hermione, en Ron i el pro&agonis&a

es parlés d’una possible relació, la veritat és que fa dos anys que l’artista surt amb l’empresari Leo Robinton.

Rupert Grint és, del grup dels tres actors, qui menys ha triomfat. La seva última feina destacable va ser fa dos anys a la sèrie Servant, i, malgrat que va aparèixer en diferents films després d’acabar Harry Potter i fins i tot va protagonit­zar un videoclip d’Ed Sheeran, la seva última pel·lícula es va estrenar el 2015.

Amb 32 anys, el recordat Ron Weasley ha sabut invertir bé els diners que va guanyar durant els anys de glòria infantil, i ha aconseguit incrementa­r els guanys gràcies als seus negocis immobiliar­is.

“De fet, no sé quants diners tinc. Ni tan sols ho podria endevinar”, va manifestar mesos enrere en una entrevista. Rupert Grint es va convertir en pare primerenc el maig del 2020 amb la dona amb qui fa més d’una dècada que comparteix la vida, Georgina Groome. c

Radcliffe s’ha bolcat en el teatre, Grint té una carrera discreta i Watson és la més mediàtica de tots tres

pel que fa a hospitalit­at, segons alguns dels que hi han passat, com el famós i teatral narco Joaquín Guzmán Loera, conegut mundialmen­t com El Chapo, cap del terrible cartell de Sinaloa i aficionat a escapar com Houdini.

El tribunal ha començat la secció dels membres del jurat que, a partir del dia 29, està previst que jutgin Maxwell pel seu presumpte paper de facilitado­ra de menors al seu amic Epstein.

Però ella, amb els seus advocats, no va desaprofit­ar l’ocasió per sol·licitar una vegada més bé recauen sospites d’abusos a nenes.

“La situació de Maxwell els últims 16 mesos continua sent reprovable i absolutame­nt inapropiad­a per a una dona a punt de fer els 60, sense antecedent­s criminals o una història de violència”, va insistir Sternheim.

“És un tracte emocional implacable i injustific­able”, va reiterar. L’estrès del confinamen­t ha propiciat que la salut de Maxwell s’hagi degradat i ha afectat la seva capacitat per preparar el judici, va remarcar la lletrada en la seva súplica al

Encadenada D’aquella Ghislaine Maxwell rutilant a aquesta que compareix davant del jutge de Manhattan amb els grillons als peus i les mans

president de la sala. Rep mala nutrició, higiene escassa, a la nit fan revisions amb llanternes cada 15 minuts, cosa que li impedeix dormir, afronta hostilitat dels vigilants i està sotmesa a un gran germà de cambres.

La seva petició no es va quedar aquí, sinó que la va convertir en víctima del que a ella l’acusen. Funcionari­s de vigilància penitencià­ria “l’han tocat d’una manera sexualment inapropiad­a moltes vegades” durant els registres a dins del recinte.

Va sostenir, a més, que l’agutzil que la va custodiar en una de les seves aparicions al jutjat es va comportar amb excés de duresa i la va amenaçar. “Et creus especial i tu no ets especial. Recorda que estàs sota custòdia i al jutge no li preocupes”, assegura que li va dir aquell policia.

Sense fiança per a Maxwell, que es declara innocent. c

 ?? GARY GERSH FF / GETTY NEIL HALL / EFE N AM GALAI / GETTY ??
GARY GERSH FF / GETTY NEIL HALL / EFE N AM GALAI / GETTY
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain