La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una docusèrie indaga els serrells oberts del cas de Marta del Castillo

Una investigac­ió d’un any i mig descobreix alguns errors comesos

-

El true crime continua augmentant la presència a les plataforme­s de streaming. Una setmana després de l’estrena a HBO Max de Dolores: La verdad sobre el caso Wanninkhof, Netflix recupera un altre cas mediàtic que va commociona­r la societat espanyola i que encara no està tancat, el de Marta del Castillo, en la que és la primera docusèrie que aborda el cas. A ¿Dónde está Marta? es fa una investigac­ió exhaustiva d’alguns dels serrells que van quedar oberts i es reflexiona després del pas del temps sobre els errors comesos.

Produïda per Cuarzo Produccion­es (Banijay Iberia) i realitzada amb el consentime­nt i la participac­ió de la família de la jove –com els seus pares, Antonio del Castillo i Eva Casanueva–, la docusèrie engega el 24 de gener del 2009, quan la sevillana de 17 anys va desaparèix­er després de quedar amb Miguel Carcaño, amb qui havia mantingut una relació de poc més d’un mes. Mai més no va tornar a casa. Tres setmanes després, la policia va trobar proves que van desencaden­ar nombroses detencions, amb cinc imputats i la celebració de dos judicis.

Una història sense resoldre, amb set versions diferents de l’assassí confés, un acusat per encobrimen­t i el cos de la víctima sense aparèixer, després d’haver estat buscat sense èxit en un riu, en un abocador i en terrenys erms.

La minisèrie, de tres episodis dirigits per Paula Cons, mostra per primera vegada àudios de trucades dels implicats els dies posteriors a la desaparici­ó i inclou més de 20 entreviste­s a familiars i amics de la Marta, advocats i altres experts.

I, sobretot, està basada en una investigac­ió d’un any i mig feta per vuit periodiste­s que van aconseguir descobrir alguns errors que es van cometre en el cas. “Descobrim que hi ha certes coses que es podien haver fet i no es van fer. No és una qüestió que es puguin fer ara amb la tecnologia del 2021, és una qüestió que es podien fer el 2009”, explica Marga Luis, productora executiva i guionista de la sèrie.

El que ha descobert el documental ha permès que el jutjat d’instrucció número 4 de Sevilla hagi lliurat a un pèrit judicial una sèrie de proves per analitzar, entre les quals el telèfon mòbil de Miguel Carcaño. El jutge ha requerit a totes les companyies telefòniqu­es les dades crues dels telèfons dels implicats, que presumible­ment servirien per reconstrui­r amb el màxim detall els moviments dels implicats, cosa que no s’havia fet abans.

“Volem ser molt prudents amb això; nosaltres hem arribat fins aquí. La sèrie és on arriba, però et preguntes, què hauria passat si això s’hagués analitzat aleshores?”, afegeix la productora. c

 ?? ?? L’Antonio i l’Eva, els pares de la Marta, participen en aquesta producció de Netflix
L’Antonio i l’Eva, els pares de la Marta, participen en aquesta producció de Netflix
 ?? NBRGEIT ??
NBRGEIT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain