La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nits d’hivern

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Aquest cap de setmana es presenten dos fenòmens destacable­s, la tramuntana que bufarà sense parar i amb ganes i la temperatur­a que serà baixa durant la nit. Però precisamen­t el vent jugarà un doble paper que pot semblar contradict­ori. Allà on bufi la sensació de fred serà molt acusada, però el termòmetre no baixarà excessivam­ent, mentre que a l’interior i on el vent es calmi, l’aire fred, més pesat que el càlid, s’acumularà provocant mínimes molt baixes. En definitiva, a abrigar-se encara que el sol del migdia s’agrairà i si no bufa vent, encara millor.

CATALUNYA

Sol, alguns núvols alts a punts de la costa i intervals de núvols a la cara nord del Pirineu. Tramuntana forta, intensa, reforçant-se encara més a últimes hores del dia. Demà continuarà la tramuntana, alguna lleugera nevada a la tarda a la cara nord del Pirineu. Alguns núvols a la costa

La intensa ventada de tramuntana provocarà molta alteració marítima al voltant de Balears, on es superaran els 4 metres d’altura, molta precaució. A la resta del Mediterran­i occidental l’onat

Meteoròleg i comarques pròximes, fruit de les encluses tempestuos­es de la Mediterràn­ia. Temperatur­a màxima en lleuger augment. Dilluns més tramuntana, alguns núvols a la meitat est sense precipitac­ió i temperatur­a, sobretot de dia, en augment, registres que en els propers dies es normalitza­ran.

ESPANYA I EUROPA

Tempestes entre l’est de les Balears, Còrsega i Sardenya. Borrasca amb vents forts i pluges atacant Escòcia en direcció a Noruega i Mar del Nord. Segueixen les altes temperatur­es entre Grècia, Turquia i Mar Negre. A Espanya núvols sense pluja al Cantàbric, xàfecs a l’est de les Balears amb tempestes sobre el mar. Núvols al sud-est i domini del sol en la resta amb mínimes hivernals en bona part de les regions. Demà algunes pluges al Cantàbric, lleugeres nevades a la cara nord del Pirineu i inestable a l’est de les Balears. Temperatur­a en lent ascens.

Títol de la primera simfonia de Txaikovski, estrenada quan tenia 28 anys. El primer moviment descriu un viatge a través dels paisatges nevats de Rússia, de nit reflectint el centelleig dels estels. L’obra, després de dures crítiques, revisions i esforços, va acabar agradant, malgrat els corrents més conservado­rs. Obra de melodies precioses, amb les temperatur­es que tenim, molt adequada per gaudir-ne.

Somnis d’hivern

ge anirà a més al llarg de la jornada, però sense superar-se els 2 metres en general. Maror a forta maror a Galícia i Cantàbric, mentre que a Canàries hi haurà maregassa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain